İpek Yolu Haber Ajansı

BAŞKAN DEMİRTAŞ,GENÇLERİMİZİ ÖRNEK PROJELERLE “SIFIR ATIK” BİLİNCİNİ ARTTIRMALIYIZ

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ’’Sıfır Atık Projesi’’ kapsamındaki İlkadım’daki okullarda verilen eğitimlerle gençlerimize hem okuma bilinci hemde çevre bilincini arttıracağız” dedi.



İlkadım Belediyesi israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sistemlerinin önemi, atıkların geri dönüştürülmesi ve atık önleme yaklaşımının benimsenmesi konularında için ilçe sınırlarındaki okullarda yaptığı bilgilendirme toplantısı meyvelerini vermeye başladı. Geri dönüşümü teşvik etmek ve kolaylaştırmak için, ilçenin dört bir yanına çalışmalarına devam eden İlkadım Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü, Okullara geri dönüşüm önceliğiyle, öğrencilere yaşamlarında geri dönüşüm hakkında öğretilen iyi alışkanlıkları değerli kaynaklardan tasarruf ederek çöp bırakmayan sorumlu ve çevreye duyarlı nesiller yetişmesi adına proje kapsamında 100 okuldan pilot okul olarak seçilen Kalkancı İlköğretim okulunda 13 sınıf 455 öğrenciyle 3 buçuk ton atığı ekonomiye kazandırdı.

“Bira aydan 10 Bin TL kazanım sağladık”

Okulda yürütülen proje hakkında bilgi veren Kalkanca İlköğretim Müdürü Sezai Tiryaki,” Belediyemizin “Sıfır Atık” bilgilendirme toplantısı sonrası okulumuzda 2b sınıf öğretmeni ve okul aile birliği sınıf annesi ile çalışmalara başladık. Öğrencilerimize verdiğimiz renkli poşetleri evlerindeki atıkları ayrıştırıp okulumuza getiriyorlar. Yaklaşık bir ay gibi kısa sürede öğrencilerimizle birlikte 4 tonda fazla atık topladık. Bu atıkları lisanlı firmalara vererek 10 bin TL’lik kazanım elde ettik. Bu parayı okul aile birliğimizin hesabına yatırarak öğrencilerimizin ve okulumuzun eksikliklerinde kullanımı sağlıyoruz. Böylesine anlamlı bir projeye destek ve katkı veren Belediye Başkanımız Necattin Demirtaş’a ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

“Hedef 26 Ton atık”

450 öğrenciyle 450 ağaç kurtarma hedefi ile çıktığımız bu yolda 26 ton attık toplamak için özveri ile çalıştıklarını ifade eden Kalkancı İlköğretim Okulu 2-B Sınıf Annesi “Sıfır Atık” sorumlusu Cennet Kaya Uslu,” Çocuklarımıza cam, plastik, metal, kağıt, gibi geri dönüşebilen materyallerden kendilerine zarar vermemeleri için cam hariç diğer ürünleri toplamalarını istedik. Hedefimiz olan 26 ton atığı dönem sonuna kadar yapılacak olan çalışmamızı 2 aylık bir sürede ulaşabileceğimizi fark ettik. Bu işe velilerimizi de dahil ederek 3 haftada 2 ton atığı lisanslı firmamıza teslim ederek üçüncü sevkiyatını yapıyoruz. Bu anlamda başta bu projede bizlere destek veren Belediye Başkanımıza, öğretmenlerimize, okul müdürümüze, velilerimize ve çocuklarımıza teşekkür etmek istiyorum” dedi.

“Yerinde ayrıştırmaya teşvik ediyoruz”

Çevreye duyarlılık adına bizde bu projeyi sahiplendik diyen sınıf öğretmeni Adem Ekim,” Çocuklarımıza çevreye duyarlılığı derslerimizde anlatıyoruz. Bizde bu anlattıklarımızı eyleme dönüştürdük. Bu kapsamda okullumuzdaki öğrenciler en başta da ülkemiz için önemli bir değer olan atıkları çöpe atmak yerine yerinde ayrıştırıyorlar. Havayı, suyu, toprağı koruyorlar. En büyük kazancımız bu bilinçle yetişen nesiller ile toplumun tamamına yaymayı hedefliyoruz” dedi.

 “Yaşanabilir bir İlkadım için Sıfır Atık”

Son zamanlarda hem ülkemizi hem de dünyamızı tehdit eden bir çevre kirliliği faktörüne karşı bu güzel coğrafyamızı korumak, güzelliklerine sahip çıkmak ve çevre kirliliğine dur demek bizlerin elinde olduğunu kaydeden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,” Gençlerimizde böyle örnek projelerle sıfır atık bilincini arttırmalıyız. İlkadım ilçemizde görevli okul müdürlerimiz ile bir araya gelerek ilçemizde şimdiye kadar yapılan faaliyetleri değerlendirip projemizin önemini anlattık. “Sıfır Atık” Projemiz ile eğitimde fark yaratmaya devam edeceğiz. İdarecilik hayatım boyunca eğitim benim için hep ilk sırada yer aldı. Yaşanabilir bir ilkadım için “Sıfır Atık” Projemiz ile okullarımızın desteğiyle Samsunda tüm gözleri bu projeye çekmek istiyoruz. Eğitimimizi yeniden ayağa kaldırmak, canlandırmak istiyoruz. Bu kapsamda okullarımıza en başta da ülkemiz için önemli bir değer olan ilk okullarımıza dokunarak geri dönüşebilen atık ürünleri ekonomiye kazandırarak karşılığında alınan bedelin yine eğitim yuvalarına ve öğrencilerin eksiklerinin tamamlanmasında kullanarak eğitimde niteliği ve niceliği arttırmayı hedefliyoruz. Şunu unutmayın ki; bu şehrin en kıymetli varlıkları geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız. Bu kıymetli varlıkları en iyi şekilde geleceğe hazırlamak bizlerin görevi” diye konuştu.

“İlkadım’da geri dönüşümün haritasını anlattı”

İlkadım Belediyesi’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden ‘’Sıfır Atık Belgesi‘ almaya hak kazanan bir belediye olduğunun da altını çizen Başkan Demirtaş,"İlkadım daki bütün sitelere bütün mahallere,” Yaşanabilir bir ilkadım için Sıfır Atık” projesi kapsamında altyapılarını hazır hale getirileceği sistemle yeraltı konteyner sistemlerinin yanına geri dönüşüm ünitelerine dahil ederek  yaygın hale getireceğiz. Teknolojik gelişmelerden faydalanarak önümüzdeki süreçte geri dönüşüm işini belediye olarak yapmak istiyoruz. Geri dönüşüm bilinci geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, okullarımızdaki öğrencilerin topladıkları kağıt, atık pil, atık yağ gibi materyallere belediye olarak  bir bedel ödeyerek alacağız. Bir sonraki basamakta ise vatandaşlarımızın evlerinde ayrıştırdığı geri dönüşüm atıklarını ise elektrikli mobiletler kullanarak toplayacağız. Elektronik altyapısını oluşturacağımız sisteme sayesinde geri dönüşüm atığı olan vatandaşlarımız kullandığı cep telefonunda veya kullanılacak olan aplikasyon sayesinde sistem en yakındaki mobilete geri dönüşümün verilen adresten alınması yönünde bilgilendirme yapacak. Bu sayede yerinde ayrıştırmayı kolaylaştıracağız. Bu sayede hem Sıfır Atık Projesi’ne katılım artacak hem de hizmet alan vatandaşların da dikkati çekilerek projeye destek toplanacak” diye konuştu.

 “Çöpünüz altın olsun projesini modernize edip devam edeceğiz”

 Çöpün çöp olmadığı çöp olmaktan çıkıp milli bir değere dönüştüğü ve halkımızda bir farkındalık oluşturan ’’ Çöpünüz Altın Olsun’u" daha ileriye taşıyacaklarının da müjdesini veren Başkan Demirtaş, "Bu projemiz halkımızda olumlu sonuçlar verdi. Bana göre ilçemizde iyi bir ses getirdi. Yeni yılla birlikte modernize edip devam edeceğiz" dedi.


HABER: NURİ GÜLER

İPEK YOLU HABER SAMSUN

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz