İpek Yolu Haber Ajansı

Bakan Dönmez Gaziantep'te


Bakan Dönmez; "Gaziantep gelişen, büyüyen, yıldızı parlayan bir şehir"

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar ve takım elbise



Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gaziantep programı kapsamında Vali Davut Gül'ü makamında ziyaret etti.

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, ayakta duran insanlar ve takım elbise

Ziyaret sonrası enerji yatırımları ve sorunlarının değerlendirildiği toplantıda kentte faaliyet gösteren enerji sektörü ve STK temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Dönmez burada yaptığı konuşmada Gaziantep'in gelişen, büyüyen, yıldızı parlayan bir şehir olduğunu kaydetti.
Gaziantep'in artan rekabet ortamında ön sıralarda kendine yer bulan bir şehir olduğunu aktaran Bakan Dönmez, "Gaziantep bölgedeki diğer şehirlerimize göre ilerleme ve gelişme potansiyeli çok daha yüksek olan bir şehrimiz. Günümüzde sadece bireyler, şirketler yarışmıyor. Ülkeler, şehirler yarışıyor. Bu rekabet ortamında mevcut potansiyeli en iyi değerlendiren şehirlerimiz hep bir adım öteye gidecek. Gaziantep'e baktığımız zaman diğer bölgedeki şehirlere göre göç veren değil göç alan bir şehir olduğunu görüyoruz. Sadece iç göç değil, son 7-8 yıldır orada Suriye'deki hadiselerden, orda devam eden iç savaştan dolayı ciddi anlamda bir dış göçle de muhatap oldu. Bir yerde Gazi'lik beratının yanına herhâlde ensar beratını da rahatlıkla yakıştırabileceğimiz bir şehir olmuş oldu. O açıdan da Gaziantep'teki yöneticilerimize, vatandaşlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır" dedi.
2002 yılından bu zamana kadar yapılan yatırımlar noktasında değerlendirmelerde bulunan Bakan Dönmez, "2002 yılında sadece 5 şehrimizde doğal gaz varken bugün Hakkâri de dâhil olmak üzere 81 ilimize doğal gaz götürmüş durumdayız. O gün sadece 50 yerleşim yerinde doğal gaz varken bugün 510 yerleşim yerinde doğal gaz kullanılır hale geldi. Bunlardan bir tanesi de Gaziantep. Dere, tepe, göl demeden aşıp, çetin şartlarda gaz taşıdık. Keza şehrin içinde de gazı dağıtmak kolay olmuyor. Çünkü ülkemiz bu çağdaş yakıtla çok geç tanışan ülkelerden birisi. Dolayısıyla doğal gaz şebekesini götürmeden önce alt yapıyı yürütmek kolay olmuyor. Tüm zorluklara rağmen biz 140 bin kilometre hat yapmışız. Bu rakamı şöyle düşünün, Ekvator'da dünyanın çevresi 40 bin kilometre. Biz Ekvator'un çevresini neredeyse 3,5 kat tur atmışız, hem de kazarak. Bu konuda görev alan herkese teşekkür ederim." diye konuştu.

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, Osman Türkman ve Aşık Selahattin Dündar dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve takım elbise


Arz güvenliğinin önemine de değinen Bakan Dönmez; "Hamdolsun Türkiye'de artık hem enerji hem de doğal gaz tarafında arz güvenliği sorunu kalmamıştır, hatta fazlamız var, ihraç edebilecek haldeyiz. Geçtiğimiz yıl elektrik ihracatımız, ithalatımızdan yüksek olmuştur. Günlük sisteme doğal gaz verme kabiliyetimiz 200 milyon metreküpten 314 milyon metreküpe çıkmıştır. Geçtiğimiz haftalarda doğal gaz tüketiminde rekor kırdık. Günlük takibe baktığımızda 250 milyon metreküp doğal gaz tüketmişiz. O gün 50 milyon metreküp doğal gaz talebi daha olsa karşılayabilecek güçteydik. Buradan 'gazımız bol cayır cayır yakalım' anlamı çıkmasın. Neticede bunları dövizle ithal ediyoruz. Mümkün olduğunca verimli kullanmalıyız. Hem iş yerlerimizde hem evlerimizde verimli kullanacağız." İfadelerini kullandı.


Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, oturan insanlar, oturma odası, masa ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 11 kişi, Aziz Yücel dahil, oturan insanlar, masa ve iç mekan
Dönmez, Türkiye'nin enerji kaynakları bulma konusundaki çalışmalarının sürdüğüne dikkati çekerek, "Milli Enerji Maden Politikası kapsamında yerli kaynakların azami derecede kullanılması konusunda da ciddi hazırlıklarımız ve hamlelerimiz var. Özellikle kömürle alakalı girişimlerimiz var. İnşallah artık yurt dışından kömür ithal etmeyecek hale geleceğiz, rezervlerimiz buna müsait." şeklinde konuştu.
Karkamış, Araban ve Nurdağı için de müjde veren Bakan Dönmez şöyle konuştu:
"Bölgede Karkamış'ta doğal gaz çalışmaları tamam, inşallah Araban ile ilgili de bir planlamamız var. Oraya da götürmüş olacağız. Sanayici arkadaşlarımıza da müjdemiz var. İnşallah bu yıl OSB'ye doğal gazı getirmiş olacağız. Yine 2020 yılında planlandı, Nurdağı ilçemizin Şatırhöyük ve Sakçagözü Mahallelerine de doğal gaz konforunu getirmiş olacağız"

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, takım elbise ve iç mekan


Vali Gül ise Gaziantep'in üreten bir şehir olduğunu dile getirerek, " Gaziantep 7 milyar dolar ihracatı olan toplam üretim kapasitesi de 20 milyar doların üzerinde olan bir şehir. Dolayısıyla da enerji arzı çok önemli bir konu. Bunu şimdiye kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız sizlerin liderliğinde gerçekleştirdi. Çok önemli bir sıkıntıyla karşılaşılmadı. İnşallah bundan sonra da bu üretimin devam edebilmesi için enerji arzının, o güvenliğin sağlanması gerekiyor" dedi. Vali Gül ayrıca TEİAŞ'ın kullanılmayan arazisini eğitime tahsis eden Bakan Dönmez'e teşekkür etti.
Toplantı sonrasında Küçükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında Çiftçilere Koyun Süt Yemi Dağıtım törenine katılan Bakan Dönmez ve Vali Gül, burada çiftçilerle bir araya geldi.
Bakan Dönmez'in Gaziantep programı Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencileriyle buluşması ve Biyogaz Üretim Tesisi açılış töreni ile devam etti.



HABER: ALİ DUYSAK
İPEKYOLU HABER MERKEZİ

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz