İpek Yolu Haber Ajansı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katıldığı Genel Kurulda Başkan Altay Yeniden TDBB Başkanı Seçildi

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin 6. Olağan Genel Kurulu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilirken tek adayla gidilen genel kurulda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, birliğe yeniden başkan seçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TDBB’nin 30 farklı ülkeden yaklaşık 1.200 üye belediyeyle büyük bir aile haline geldiğini belirterek, “Ülkemiz tüm birikimini, imkanlarını ve potansiyelini sizlerle beraber kullanmaya hazırdır. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak bu doğrultuda attığınız her adımda yanınızda olacağımı da özellikle belirmek istiyorum.” dedi. Başkan Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel yönetimlere ne denli önem verdiğinin bilinciyle hareket ettiklerini ifade ederek, “Hem ulusal düzeydeki çalışmalarımızda hem de uluslararası iş birliklerimizde, çizmiş olduğunuz istikamette ilerliyor ve sizden öğrendiğimiz belediyecilik anlayışını gönül coğrafyamızda yaymaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İstanbul’da düzenlenen TDBB’nin 6. Olağan Genel Kurulu’nda yeniden başkan seçildi.

Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen TDBB 6. Olağan Genel Kurulu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop ile Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

TDBB, YEREL YÖNETİMLER ARASINDA KARDEŞLİĞİ TESİS EDİYOR

Açılışta konuşan TDBB Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, birliğin Balkanlardan Orta Asya’ya kadar uzanan bir alanda, dost ve kardeş ülkelerin yerel yönetimleri arasında iş birliğini, kardeşliği, birlik ve beraberliği geliştirmek, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ortak projeler yürütmek, şehir yönetimlerinin sorunlarına çözüm üretmek ve yeni şehir kültürü modelleri oluşturmak amacıyla 12 Kasım 2003’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tensipleriyle kurulduğunu hatırlattı.

KARDEŞ ŞEHİRLERİMİZLE BAĞLARIMIZI HER GEÇEN GÜN DAHA DA SAĞLAMLAŞTIRIYORUZ

Başkan Altay şöyle devam etti: “30 farklı ülkeden üyemizle dost ve kardeş ülkelerde yerel yönetimler arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik çeşitli program ve projelerimiz devam ediyor. Dünyanın en büyük yerel yönetim birliklerinden biri olan TDBB olarak tüm kardeş şehirlerimizle bağlarımızı her geçen gün daha da sağlamlaştırıyoruz. Birliğimiz sayesinde, asırlar öncesine uzanan ortak kültür ve medeniyet mirasımızı; yerel yönetimler, siyaset, ekonomi, eğitim ve sanat gibi alanlardaki iş birliğimiz ve dayanışmamızla taçlandırıyoruz. Özellikle yerel yönetimler konusunda ülkemizin sahip olduğu tecrübeleri, birliğimize üye belediyelerle de paylaşarak şehirlerimizi her alanda kalkındırmak için yoğun gayret gösteriyor ve bugün bu salonda bulanan Türkiye’deki üyelerimizin mali destekleriyle projeler yürütüyoruz.”

ASYA’DAN BALKANLARA BASTIĞIMIZ HER YERİ AYDINLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Birlik olarak en temel amaçlarının şehirlerin ruhuna uygun hareket etmek olduğuna vurgu yapan Başkan Altay, “Bizler büyük bir azim ve kararlılıkla, çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye sizin liderliğinizde, tarihte olduğu gibi; gölgesi sınırlarının ötesine uzanan, bölgesinde lider, dünyada söz sahibi bir ülke konumuna geldi. Artık çok geniş bir coğrafyayı bağrımızda taşıyor; nerede mazlum, mağdur ve yardıma muhtaç varsa yardımına koşuyoruz. Bunlarla birlikte; Zat-ı Ali’nizin yerel yönetimlere ne denli önem verdiğinin bilinciyle hareket ederek hem ulusal düzeydeki çalışmalarımızda hem de uluslararası iş birliklerimizde, çizmiş olduğunuz istikamette ilerliyor ve sizden öğrendiğimiz belediyecilik anlayışını gönül coğrafyamızda yaymaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

AYAK BASTIĞIMIZ HER YERİ AYDINLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Başkan Altay, “İnşallah sizin liderliğinizde, Türk dünyasıyla ve kardeş şehirlerle olan ilişkilerimizi daha üst seviyelere çıkaracak ve medeniyetimizin parlayan güneşiyle Asya’nın bozkırlarından, Balkanlara kadar ayak bastığımız her yeri aydınlatmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

UZAK KALINAN GÖNÜL COĞRAFYALARIYLA YAKIN İLİŞKİLER KURULUYOR

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, Türk Dünyası’nın Sovyetlerin dağılmasıyla 70 yıl aradan sonra doksanlı yılların sonunda tekrar buluştuğunu ifade etti. Uzak kalınan gönül coğrafyalarıyla bir kez daha yakın ilişkiler kurmaya başladıklarını kaydeden Yıldırım, “Aradan 30 yıl geçti. Yani bir nesil yetişti. Dolayısıyla 2009’da temelleri atılan bugünkü Türk Devletleri Teşkilatı, o günkü adıyla Türk Konseyi ile beraber özellikle Türk Devletleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde önemli adımlar atılmaya başlandı.” diye konuştu.

GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ

Sovyet sisteminin getirdiği dilde kopukluk, işte kopukluk ve fikirde kopukluğun ortadan kalktığını ve bu dönemde Türk Dünyası’nın öneminin günden güne arttığını aktaran Yıldırım, “Belediyeler gönül coğrafyamızda Türk devletlerindeki tecrübelerini paylayacaklar ve kültürümüzü, geçmişimizi yaşatarak akıllı şehirler kurarak, çevreye duyarlı şehirler kurarak geleceği birlikte inşa edeceğiz. Bu duygularla bir kez daha Türk Devletleri Belediyeler Birliği’ne başarılar diliyorum. Değerli Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’ı başarılar diliyorum. Önceki dönem başkanlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah yerel yönetimler, belediyeler, üye devletler el ele vererek ve Kuzey Kıbrıs’ı da bu sistemin içine dâhil ederek yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz diyorum.” dedi.

SON 20 YILDA KESİNTİLERİ BÜYÜK BİR AHENKLE TELAFİ ETMEYE BAŞLADIK

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 20. Yüzyılın başında Türk dünyası arasındaki ilişkilerde kesintiler yaşadığını belirterek, “Allah’a şükürler olsun ki geçen yüzyılda ara ara ve son 20 yıldır da büyük bir ahenkle fasılaları telafi etmeye başladık. Kardeş coğrafyaların dost ve kardeş ülkeleri, devletler hukuku bazında ilişkilerini sürdürürken yerel yönetimler olarak da aramızdaki işbirliğini geliştirmeye yönelik çeşitli program ve projeleri büyük hızda yürütmeye devam ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

TDBB DÜNYADA BENZERİ OLMAYAN BİR KURULUŞ

TDBB’nin dünyada benzeri olmayan bir kuruluş olduğunu dile getiren Şentop, “Çok farklı ülkelerden yerel yönetimleri bir araya getiren, bilgi ve tecrübe paylaşımı, plan proje paylaşımı yapmak üzere ortak çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulmuş bir kuruluş. Nev-i şahsına münhasır kuruluş olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin ne kadar önemli ve üzerine ne kadar yoğunlaşmamız gereken alanlarda faaliyetler gösterdiğini biliyoruz. Bugüne kadar bu güzel ve benzersiz fikrin hayata geçmesi için gayret gösteren Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin değerleri başkanlarına, yöneticilerine, üyelerine, mensuplarına teşekkür ediyorum.” dedi.

BİRLİĞİMİZ ALANINDA DÜNYANIN ÖNDE GELEN YAPILARI ARASINDA YER ALIYOR

Programa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise TDBB’nin 6’ncı Genel Kurulunun hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Kuruluşundan bugüne TDBB çatısı altında hizmet veren herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temelleri 22 yıl önce atılan birliğimiz 19 yıldır da fiilen faaliyet göstermektedir. Bugün 30 farklı ülkeden ve bölgeden yaklaşık 1.200 üye belediyesiyle kocaman bir aile haline gelen birliğimiz kendi alanında dünyanın önde gelen yapıları arasında yer almaktadır. Birliğimiz balkanlardan Orta Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyadaki dost ve kardeş belediyelerin aralarındaki işbirliğini geliştirmesine vesile olmaktadır. Yeni programlarla ve projelerle etki sahasını genişleten birliğimizin ülkelerimiz, şehirlerimiz ve insanlarımız arasında güçlü köprüler kurmasından memnuniyet duyuyorum.” sözlerini kullandı.

AVRASYA COĞRAFYASININ DÜNYANIN GÖZ BEBEĞİ HALİNE GELDİĞİNİ GÖREBİLİRİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Ayrı düşmemize yol açan hadiselerden çıkardığımız dersler bundan sonraki yol haritalarımızda bize en büyük rehberdir. Milli şairimiz Mehmet Akif şöyle diyor, ‘tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar, hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi.’ Bizler de hem geçmişte yaşadıklarımızdan hem bugün çevremizde olup bitenden ibret alarak hareket etmeliyiz. Kendi güvenlik ve refahları için tüm dünyayı ateşe vermeye hazır olanların karşısına ancak bu şekilde çıkarsak başarılı olabiliriz. Şayet bunu sağlayabilirsek önümüzdeki dönem Avrasya coğrafyasının dünyanın göz bebeği haline geldiğini hep birlikte görebiliriz. Farklılıklarımızın birlik ve beraberliğimizin itici gücü değil de fay hatları haline getirilmesine göz yumarsak bunun bedelini de yine hep beraber ödemeyi sürdürürüz.”

BİRLİĞİMİZİN ETKİSİNİ, DERİNLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN ÇOK DAHA FAZLA ÇALIŞMALIYIZ

Giderek etkisi artan küresel siyasi ve ekonomik krizlerin bu tür iş birliklerini daha kıymetli hale getirdiğini dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Devletleri Teşkilatı ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği nezdinde somutlaşan iş birliğimiz; coğrafi, demokratik, ekonomik ve elbette siyasi kapasite olarak hepimize eşsiz fırsatlar sunuyor. AtAtalarımızbir elin nesi var, iki elin sesi var’ diyor. Bu anlayıştan hareketle teşkilatımızın ve birliğimizin kapsamını, etkisini, derinliğini artırmak için çok daha fazla çalışmalıyız. Yeniden yapılanan küresel yönetim sistemi için ülkelerimizin hak ettiği yeri almasını ancak bu şekilde temin edebiliriz. Bunun için birliğimizin bilgi ve tecrübe paylaşımı, eğitim, kurumsal iletişim, kardeş şehirler, sosyal ve kültürel etkinlikler, çalışma ziyaretleri ve yayınlarla ortaya koyduğu faaliyetleri artırarak sürdürmeliyiz. Coğrafyamızın genişliği bu çalışmalar için engel değil, tam tersine eşsiz bir zenginliktir. Günümüzde İpek Yolu gibi kadim ticaret yolları dahi yeni karayolu ve demir yolu hatları inşa edilerek tekrar canlandırılmaya çalışılıyor.” diye konuştu.

ATTIĞINIZ HER ADIMDA YANINIZDA OLACAĞIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anadolu’daki bin yıllık varlığı 600 asırlık cihan hakimiyeti ve önümüzdeki sene 100’üncü yılını dolduracak genç Cumhuriyetiyle Türkiye yüreğini sizlere sonuna kadar açmıştır. Ülkemiz tüm birikimini, imkanlarını ve potansiyelini sizlerle beraber kullanmaya hazırdır. Biz tüm bunları siyasi bir söylem olarak değil, kalbimizden kopup gelen bir hissiyat olarak ifade ediyoruz. Sizlerin de bize aynı duygularla yaklaştığınızdan en küçük bir şüphem yok. Biz belediyelerdeki çalışmalarımızı kalkınma yerelden başlar anlayışlıyla yürüten bir kadroyuz. Burasını da birlik ve beraberlik yerelden başlar anlayışlıyla daha büyük hedeflere, daha büyük vizyonlara doğru yol almamızı sağlayacak bir platform olarak kabul ediyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak bu doğrultuda attığınız her adımda yanınızda olacağımı da özellikle belirmek istiyorum. Birliğimizin 6’ıncı olağan genel kurulunun tekrar hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Başkan Altay, programın sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Göktürk Yazıtlarından birisi olan ve Türk tarihinin en eski yazılı belgelerinden olan Tonyukuk Kitabelerini sembolize eden bir eser takdim etti.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin 6’ncı Genel Kurulu’nda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tek adayla gidilen genel kurulda birliğe yeniden başkan seçildi.



HABER: EROL DUYSAK 

İPEK YOLU HABER KONYA

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz