İpek Yolu Haber Ajansı

DALAMAN’DA İNCİR FİDANI DİKİMİ TÖRENİ YAPILDI

 

        Muğla’nın Dalaman İlçesinde “İncir Fidanı Dikimi” programı gerçekleştirildi. Dalaman Kaymakamı Ali GÜLDOĞAN, Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü, Jandarma Komutanı, İlçe Tarım ve Orman Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve İlçe Müftüsü 6 Mart 2020 günü Dalaman  Gürleyk Mahallesindeki üretici tarafından oluşturulan 8 dekarlık kapama incir bahçesi kurulumunda “İncir Fidanı Dikimi” programına katıldılar.
      Dalaman incirinin her geçen gün dikim alanlarının genişlemesi ve kapama incir bahçelerinin artması nedeniyle  önemini  artırmak ve örnek bahçe tesisi oluşturmak
amacıyla İlçenin  Gürleyk Mahallesinde düzenlenen programa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği protokolü kapsamında incir yetiştiriciliği kursuna katılan kursiyerler, fidan dikimini gerçekleştirdiler. Kaymakam GÜLDOĞAN, program kapsamında yaptığı açıklamada;
“İlçemiz coğrafi yapısı itibariyle 2 farklı bölgesel yapıya sahiptir. İlçe merkezinin de içinde bulunduğu sahil yerleşiminde yer alan mahallelerde daha çok Akdeniz ikliminin tipik etkisinde bulunmaktadır. Yükseltinin arttığı ve nemin daha düşük seyrettiği kırsal mahallerimizde ise daha çok meyvecilik ve kuru tarım ağırlıklı bir üretim deseni bulunmaktadır.
       Özellikle kırsaldaki dağlık mahallerimizde yükseltinin artmasıyla birlikte arazi yapısının engebeli olması ve sulama yetersizliği üreticilerimizi daha az sulamayla yetiştirilebilen zeytin, incir ve badem gibi meyve türlerine yöneltmiştir. Bu kapsamda incir yetiştiriciliği İlçemiz kırsal mahalleri için önemli bir ekonomik kazanç kapısı olmuştur. İlçemizde yetiştirilen kurutmalık incir bölgeye çok iyi adaptasyon sağlamış kendine özgü aroması ve morfolojik yapısıyla bölge halkının ve tüketicilerin beğenisini kazanmıştır. Dağlık mahallelerimizde nemin düşük ve havanın serin seyretmesi kurutma döneminde incir kalitesine olumlu etki yapmaktadır. Daha önceleri bölgemizde ekonomik öneminin düşük olması ve talepsizlik nedeniyle tarla sınır bitkisi olarak dikilen incir kapama bahçe tesislerinin sayısının artması ile sınır bitkisi olmaktan çıkmış ve ekonomik gelir getiren ürün sınıfına dönüşmüştür. Bu nedenle ilgili mahallerdeki kapama incir bahçeleri artmış ve incir yetiştirilmesi ve mücadelesi konusunda üreticilerimiz daha ilgili ve dikkatli olmaya başlamıştır. Bu kapsamda İlçemiz Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği protokolü kapsamında ‘’İncir Yetiştiriciliği’’ kursu açılmıştır. Kurs 176 saatlik olarak planlanmış olup 02.03.2020 tarihinde eğitime başlamıştır. İlçemiz Gürleyk, Taşbaşı, Bozbel, Elcik Mahallerimizde bulunan 100’e yakın incir üreticimizi kapsayacak şekilde haftalık programlar yapılarak İlçemiz Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personellerince eğitim verilmektedir.

Kurs programı kapsamında incir fidan dikimi, budama, gübreleme, temel yetiştiricilik, hastalık ve zararlılara mücadele ve kurutma tekniklerini kapsayan konularda kurs modülüne uygun eğitimler teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir.” dedi.

HABER: OSMAN ACAR

İPEKYOLU HABER MUĞLA

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz