İpek Yolu Haber Ajansı

“EKONOMİK İSTİKRAR KALKANI CAN SUYU OLACAKTIR”

 


Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan, 100 milyar liralık desteğin yer aldığı ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ne ilişkin, “Korona virüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için hazırlanan destekler reel sektörümüze can suyu olacaktır” dedi.

Başkan Becan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’nde iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı zirvenin ardından açıkladığı destek paketini değerlendirdi. Dünyanın sosyal ve ekonomik anlamda 21. yüzyılın en zor günlerinden birini yaşadığını belirten Başkan Becan, korona virüs salgını nedeniyle birçok ülke ekonomisinin büyük zarar gördüğünü hatırlattı.

Başkan Becan, zirvenin ardından alınan kararların Yalova ve Türkiye iş dünyası için hayırlı olmasını diledi. Korona virüsün ekonomideki olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla Yalova Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin görüş ve önerilerini alarak rapor hazırladıklarını ve TOBB ile ilgili bakanlıklara ilettiklerini hatırlatan Başkan Becan, “Türkiye bu zorlu süreci şimdiye kadar başarılı bir şekilde yürütmeyi başardı. Önümüzdeki dönemde de en az hasarla bu süreci atlatmayı ve en kısa zamanda hayatın her anlamda normale dönmesini arzu ediyoruz. Bizler biliyoruz ki, en büyük gücümüz birlik ve beraberliğimizdir. Reel sektörümüzün beklentilerinin hızlı bir şekilde çözülmesine destek olacak 100 milyar liralık desteğin yer aldığı ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nin hayata geçmesini sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu ve hükümetimize teşekkür ediyorum“ dedi.

EKONOMİK İSTİKRAR KALKANI PAKETİ İŞ DÜNYAMIZI İLGİLENDİREN HUSUSLAR

• Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemelerini 6’şar ay ertelenmektedir.

• Konaklama vergisi kasım ayına kadar uygulanmayacaktır.

• Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini nisan, mayıs ve haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenmektedir.

• Kovid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacaktır.

• Kredi Garanti Fonu’na sağlanan destek 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacaktır. Bu kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecektir.

• İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecektir.

• Korona virüs etkisiyle nisan, mayıs ve haziran aylarında temerrüte düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülecektir.

• Esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecektir.

• Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacaktır.

• Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkarılacaktır.

• Asgari ücret desteği devam edecektir.

• İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indirilecektir.



HABER: M.MUSTAFA DOĞAN

İPEK YOLU HABER YALOVA

Ek alanı

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz