İpek Yolu Haber Ajansı

ORTACA’NIN ALTERNATİF ÜRÜNÜ PİKAN CEVİZİ

      Muğla’nın Ortaca İlçesinde  Pikan cevizi yetiştiriciliğinin artırılması için Kaymakamlık ve Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde tanıtım çalışmaları yürütülüyor.
     İlçede çiftçileri alternatif ürün yetiştiriciliğine yönlendirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında 30 dönüm alanda, yaklaşık 300 Pikan cevizi fidanı dikilerek bahçe oluşturuldu. Geçtiğimiz yıl çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılan Pikan cevizi bahçeleri Ortaca Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından periyodik olarak kontrol edilerek çiftçiler bilgilendiriliyor.
      İlçede Pikan cevizi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacı ile başlatılan proje Ortaca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup, proje ilçede Dikmekavak Mah. Eskiköy Mahallesi, Tepearası Mahallesi ve Dalyan Mahallesinde olmak üzere 4 mahallede uygulanmıştır.
      Pikan cevizi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacı ile başlatılan projenin Ortaca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü, her türlü teknik destek ve takipte yapılacak öneri ve tavsiyelerde bulunulduğunu belirten İlçe Tarım ve Orman Müdürü Okan Bilgiç: “Proje için ihtiyaç duyulan fidanlar Antalya Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilmiştir. Temin edilen fidanların bedelleri Kaymakamımız Oktay Erdoğan’ın destek ve girişimleri sonucu Muğla Valimiz Esengül CİVELEK’in takdir ve talimatları ile Başkanlığını yürüttüğü Muğla’ya Hizmet Vakfı tarafından karşılanmıştır. Ortaca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personellerinin gözetim ve denetiminde diktirilmiştir. Bu yıl uyguladığımız yaklaşık 30 dönümlük alandaki 300 adet pikan cevizi dikim projesinin önümüzdeki yıllarda arttırarak yaklaşık her yıl 40-50 dönümlük alanda 400-500 fidan dikimi yapılması hedeflenmektedir. Beş yıl sonra İlçemizde yaklaşık 200-300 dönüm alanda toplamda 1000-1500 adet fidan dikim yapılarak yaygınlaşmasını sağlayıp çiftçilerimize yeni bir gelir kaynağının oluşturulması hedeflenmektedir” dedi.
      Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Kaymakam Oktay ERDOĞAN yaptığı açıklamada, bölgede bir süre önce Pikan cevizi yetiştirilmek istendiğini ancak yaygınlaştırılamadığını, çiftçilerin de alternatif ürün arayışı içinde olduklarından dolayı birkaç ay önce tekrar gündeme geldiğini ifade eden Kaymakam ERDOĞAN: “İlçemizdeki çiftçilerimize yönelik alternatif ürün çalışmamız zaten vardı. Pikan cevizinin bölgede olmaması için, yaygınlaşmaması için hiçbir neden olmadığını gördük.  İklim anlamında bölgemize oldukça uygun. Ekonomik anlamda limon, portakal, nar ve seracılığa alternatif sağlayabileceğini düşündüğümüz bir bitki türü” dedi. Kaymakam ERDOĞAN, ilçede ilk etapta 4 çiftçiden gelen talep üzerine 30 dönümlük alanda yaklaşık 300 fidan dikildiğini, bunu önümüzdeki yıllarda da yaygınlaştırılması için destek vereceklerini sözlerine ekledi.

HABER: OSMAN ACAR

İPEKYOLU HABER MUĞLA

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz