İpek Yolu Haber Ajansı

SAMSUNLU SANATÇILARDAN TESİS VE SOKAKLARA İSİM VERME TEPKİSİ


Samsunlu sanatçılar, Samsun ve ilçelerine hizmet etmiş, yaşayan veya ebdiyete intikal etmiş Samsunlu sanatçıların yeni tesis, sokak ve caddelere; Samsunlu olmayan sanatçıların isimlerinin verilip kendi öz değerlerini devre dışı bırakılmasına sosyal medyadan tepki gösterdiler.

Samsunu Sanatçılar Derneği Başkanı. TSM Koro Şefi, besteci Ömer Umutlu, bu konudaki düşüncelerini bir sosyal paylaşımsitesinde şöyle dile getirdi:

NEDEN MURAT GÖĞEBAKAN….?

Edebiyat, Resim Heykel, Müzik, Tiyatro, Sinema, Halk Dansları, Halk Ozanları ve diğer sanat dallarında geniş sanatçı potansiyeline sahip ülkemize çok değerli sanatçılar kazandırmış bir şehirde yaşamaktayız.

Samsun İlkadım Belediyesi'nin Unkapanı Kültür Merkezinde yapımını sürdürdüğü Kültür Merkezini Kültür ve Sanatımız adına olumlu buluyor, önemsiyoruz,. Bu çalışmasından dolayı İlkadım Belediyesini kutluyoruz.

Kültür Merkezine veya bir alanına verilecek ismin Murat Göğebakan olacağını duyduğumuzda hem şaşırdık hem de Samsunlu Sanatçılar olarak üzüldük. Sayın, Murat Göğebakan Pop Müziğine hizmet etmiş sanatçılarımızdan bir tanesidir. Kendisini rahmetle anıyorum.

Bu durum isminin Samsun'da herhangi oluşuma verilmesi hakkını doğurmaz. Olması gereken sanatçımızın memleketi olan Adana'da anılmasıdır.

Yapılmak istenen vefa örneğidir fakat kendi değerlerimizi yok sayarak vefa örneği gösteremeyiz. Vefa adına vefasızlık yapılamaz.

Kişisel dostluklarla veya vasiyet gibi sözlerle böyle yapılara caddelere vs. isimler verilip Samsun'un değerleri hiçe sayılamaz…

İsmet Nedim Saatçi, Orhan Gencebay, Cemal Safi, Turhan Taşan, Ferdi Akarnur, Yıldırım Bekçi, Bedri Koraman, Nezahat Bayram, Avni Dilligil, Vahi Öz, Neyzen Teyfik, Orçun Sonat, Mehmet Aslantuğ, Levent Kırca, Ferhan Şensoy, Nebahat Çehre, Şefik Döğen, Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil, vs. Samsunlu olarak kendilerini ülke çapında duyurmuş ve hemşehrimiz olmaktan gurur duyduğumuz ismini yazamadığım onca sanatçımız varken Neden Murat Göğebekan…?

19 Mayıs'ın 100. Yılını kutlayacağımız 19 Mayıs 2019' da Samsunlu Sanatçılar olarak isteğimiz bu Merkeze Samsunlu bir sanatçımızın isminin verilmesidir. "Yıldıray Çınar Kültür Merkezi" nde olduğu gibi…

Ömer UMUTLU

Samsunlu Sanatçılar Derneği Başkanı

Bir başka tepki de Bafralı şair, yazar, emekli eğitimci ve gazeteci Oktay Zerrin’ den geldi. Oktay Zerrin şöyle dedi:

"  Kendileri çok ünlü sanatçıların isimleri sırf ünlü diye bazı Bafra sokaklarına verilmiş,; mesela Özay Gönlüm Denizlili ama Bafra’ da ismi bir sokağa, caddeye verilmiş, hadi Zeki Müren’ e sözümüz yok, o dünyaca ünlü ama Bafra’ ya beş kuruş maddi desteği yok.

 Başka isimler de var ama bir Neyzen Tevfik, bir Bedri Koraman, bir Yıldıray Çınar, bir Cemal Safi gibi Samsun ve Bafralı sanatçıların isimleri yok. İlgililer cadde ve sokaklara verilen bu isimleri ve yeniden verilecekleri bir gözden geçirse iyi olur, saygımla."

Anlaşılacağı gibi Samsunlu sanatçılar ve vatandaşlar, yeni hizmete giren veya girecek olan tesislere, cadde ve sokaklara Samsun’ a hizmet etmiş, esrleriyle kenilerini ispatlamış olan Samsunlu sanatçıların isimlerinin verilmesi yönünde kamuoyunu aydınlatmaya devam edecek gibi görünüyorlar.

Haber Merkezi- Samsun

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz