İpek Yolu Haber Ajansı

ÖSYM, YKS SONUÇLARINI AÇIKLADI, YERLEŞTİRME 6 AĞUSTOTA BAŞLAYACAK


ÖSYM tarafından Aday İşlemleri Sayfası (AİS) üzerinden YKS sonuçları öğrencilerin erişimine açıldı. Öğrenciler, kendi cevap kağıtlarını görebilecekler ve sınavda yaptıkları doğru ve yanlış soru sayısını öğrenebilecekler. ÖSYM, YKS sonuçlarını beklenen tarihten 1 gün önce açıkladı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, YKS sınavları hakkında bilgi verdi, Kaç birinci olduğunu ve birincilerin hangi illerden çıktığını açıkladı.

YKS sonuçları, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, yaptığı açıklamada, 27-28 Haziran’da gerçekleştirilen 2020-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Adayların YKS’nin TYT, AYT ve YTD sonuçlarını, "sonuc.osym.gov.tr" adresinden öğrenilebileceğini ifade eden Aygün, tercihlerin ise 6-14 Ağustos’ta yapılacağını belirtti. ÖSYM, cevap kağıtları için, "ÖSYM: 2020-YKS cevap kağıtları ve aday cevapları https://ais.osym.gov.tr/ internet adresinden 10 gün süreyle erişime açılmıştır" dedi.

 

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) 2 milyon 296 bin öğrencinin girdiği belirtildi. YKS’de 5 adayın birinci olduğunu, TYT birincileri: 5 adayın Ankara, Antalya, Aydın, Çorum, Nevşehir illerimizden çıktığı açıklandı. Ayrıca, YKS’nin AYT oturumunda birinci, Sözelde İzmir, Eşit Ağırlıkta Osmaniye, Sayısalda İstanbul, İzmir ve Malatya’dan çıktı. YKS’nin YDT oturumunda 4 aday İstanbul’dan, 1 aday da Niğde’den birinciliği paylaştı.

 

YKS, 2020 ÜNİVERSİTE KONTENJANLARINI DA AÇIKLADI

 

Yükseköğretim Kurulunca, üniversitelerin örgün eğitim programları için 835 bin 383 kontenjan belirlendi. Buna göre, tıp programında belirlenen kontenjan 16 bin 448, mühendislikte 71 bin 244, hukuk programlarında ise 16 bin 327 oldu.

 

Hukuk fakültesine kaydolabilmek için geçen sene 190 bin olan başarı sıralaması şartı bu sene için 125 bin olarak kabul edildi.

 

Mühendislik Fakültesi toplam kontenjanı: 71 bin 244

 

Tıp Fakültesi toplam kontenjanı: 16 bin 448

 

Eczacılık Fakültesi toplam kontenjanı: 3 bin 893

 

Diş Hekimliği Fakültesi toplam kontenjanı: 7 bin 752

 

Hemşirelik Fakültesi toplam kontenjanı: 16 bin 239

 

Hukuk Fakültesi toplam kontenjanı: 16 bin 327

 

Ziraat-Tarım ve Doğa Bilimleri toplam kontenjanı: 6 bin 467 (Mühendislik bölümleri hariç)

 

Mimarlık Fakültesi toplam kontenjanı: 7 bin 985

 

İlahiyat-İslami Bilimler Fakülteleri toplam kontenjanı: 19 bin 35

 

 

 

Adaylar, YKS tercih kılavuzunda yer alan ön lisans programlarını, 2020-TYT’de 150 ve üzeri puan almaları halinde tercih edebilecek. yükseköğretim programlarını ise 2020-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 170 ve daha fazla puan almaları halinde yapabileceklerdir.

 

Yaşanılan küresel salgının oluşturduğu olağanüstü olumsuz şartlar dikkate alınarak sadece bu sene sınava girecek adaylara, TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave süre ile 165 dakikaya çıkarılmıştır. Ayrıca, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da ’bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla’ 170’e çekilmiştir. Bu karara göre 112 bin ile 195 bin ilave aday öğrencimizin lisans programlarına yerleşebilecekleri tahmin edilmektedir.

 

Ülkenin ihtiyacı, istihdam imkânları, yükseköğretim kurumlarının kapasitesi, önlisans ve lisans

düzeyinde örgün öğretim programları için 2019 yılında 834 bin 509 kontenjan

belirlenmiş iken bu yıl ise örgün programlar için (uzaktan öğretim dahil, okul birincisi

kontenjanları hariç olmak üzere) belirlenen toplam kontenjan 845 bin 909 oldu.

 

BURSA’DA İLK 10’ DA ÖĞRENCİNİN OLMAMASI ÜZÜNTÜ YARATTI

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre Bursa’dan dereceye giren öğrenciler belli oldu. Aynı Özel Okul öğrencilerinden Melisa Çavuş, AYT Eşit Ağırlık’ta 11. sırada, YDT’de ise 57. sırada olurken Şebnem Demirtaş ise, AYT Sayısal’da 40. sırada, YDT’de ise 14. sırada yer aldı.

Sınav sonuçlarını, akraba ziyaretleri yapmak için geldiği Bursa’da öğrenen Nevşehir’deki özel bir kolejde eğitim gören Fen Lisesi öğrencisi Hüseyin Kağan Özdemir, TYT alanında 500 tam puanla Türkiye birinciliğini elde eden 5 kişiden biri oldu. 120 sorudan sadece bir Türkçe sorusunu yanlış cevaplayan Özdemir, Tıp okumak istediğini söyledi.

 

 

 

HABER: CAFER GENÇ

İPEK YOŞLU HABER BURSA

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz