İpek Yolu Haber Ajansı

TÜRK EĞİTİM- SEN KÖYCEĞİZ İLÇE TEMSİLCİLİĞİ ÖĞRETMENLERİN EKONOMİK VE ÖZLÜK HAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİNİ İSTEDİ

Muğla’nın Köyceğiz İlçesinde Türk Eğitim- Sen Köyceğiz İlçe Temsilcisi Zekeriya Kandırmış Köyceğiz Kaymakamlığı önünde basın toplantısı düzenledi. Kandırmış basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu: “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılacağı ilk olarak 23 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı’nda duyurulmuştu. Tam Meslek Kanunu unutuldu mu? diye sorarken Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, 23 Kasım 2021 tarihinde “Çalışmaları tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu inşallah kısa sürede Meclisimizin takdirine sunacağız” dedi. Türk Eğitim-Sen olarak, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıran ve mesleğin statüsünü sağlam bir zemine kavuşturacak bir meslek kanunu talebimizi yıllardır ortaya koyuyoruz. Bu doğrultuda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu desteklediğimizi ifade etmiştik. Tabi bu desteğimiz, devlet memuru olmamız hasebiyle sahip olduğumuz mevcut hak ve kazanımlarımızın baki kalması kaydıyla olacaktır. Öte yandan hazırlıkları tamamlandığı söylenen Meslek Kanunu’nun eğitimin paydaşlarıyla henüz paylaşılmamış olmasını da anlayabilmiş değiliz. Kapalı kapılar arkasında süreç yürütülmesini kabul etmiyoruz. Meslek Kanunu’nun bir an önce paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılması noktasında Bakanlık’tan bir an önce adım atmasını bekliyoruz.

Bu minvalde Meslek Kanunu’nda olmasını talep ettiğimiz hususlar özetle şu şekildedir:

Bu hassaiyetlerimizin dikkate alınarak çıkarılacak Öğretmenlik Meslek Kanununda;

-657 sayılı DMK’nın öğretmenleri de ilgilendiren bütün hükümleri bu kanun içerisinde yer almalı, öğretmenlerin her türlü istihdam, özlük, ödeme, disiplin, terfi, izin, atama iş ve işlemleri Meslek Kanunu içinde yer almalıdır.

-Anayasa ve DMK’nın iş güvencesi ile hükümleri kanun metninde mutlaka yer almalıdır.

-Kariyer basamakları; 10 yıl öğretmenlik yapan UZMAN ÖĞRETMEN, 20 yıl öğretmenlik yapan BAŞÖĞRETMEN olarak düzenlenmeli ve kesinlikle sınavsız olmalıdır. Çünkü öğretmenlik sadece “Bilme” değil, “Bildiğini aktarma” mesleğidir ve bundan dolayı kariyer basamaklarında tek ölçüt, tecrübe yani hizmet yılı olmalıdır. Yani 10 yılını dolduranlara uzman öğretmenlik, 20 yılını dolduranlara başöğretmenlik sınavsız ve şartsız verilmelidir.

Eğer eğitim çalışanlarının yüksek lisans ve doktora yapmasını teşvik etmek istiyorsa siyasi irade, ek ders ödemelerinde daha önce iptal ettiği y.lisanslılara %25, doktoralılara %40 oranında zamlı ödemeyi geri getirmelidir.

-Eğitim Çalışanına şiddeti önleyecek yasal tedbirler hayata geçirilmelidir.

- Elverişsiz koşulların hâkim olduğu bölgelerde görev yapan öğretmenlere brüt bir asgari ücret ile brüt iki asgari ücret arasında Zorunlu Hizmet Tazminatı ödenmelidir.

-Bütün öğretmenler kadrolu istihdam edilmeli, mevcut sözleşmeliler kadroya geçirilmelidir.

-Maaş karşılığı ders saati eşitsizliği giderilmelidir.

-Mülakat uygulaması tüm süreçlerden kaldırılmalıdır.

-YÖK ile işbirliği içerisinde öğretmen yetiştirme sistemi düzenlenmeli, öğretmen liseleri tekrar açılmalıdır.

-Ehliyet, liyakat, adalet ve sadece Devlete sadakati esas alan ve hakkaniyet zemininde yürütülen yönetici atama sistemi ihdas edilmelidir.

-Mazeret taleplerini de karşılayan ve mağduriyetleri gideren bir öğretmen yer değiştirme sistemi düzenlenmelidir.

Diğer yandan;

- 2021 Ekim ayı itibariyle son bir yılda 4 kişilik ailenin zorunlu harcamaları aylık 1.747,29 TL artmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2021 fiyatlarına göre tek kişinin yoksulluk sınırı 4.514,13 TL,  Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 9.373,14 TL olarak belirlenmiştir. Enflasyon Aralık ayında açıklanan oranı %21.31 çıkmış, alım gücü iyice düşmüştür. 

OECD ülkeleri ile kıyaslandığında da ülkemizde öğretmen maaşları çok düşüktür. Öğretmen maaşlarında OECD ortalaması 10 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 44 bin 871 dolar,15 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 48 bin 025 dolardır. Bu rakam satın alma gücü paritesine göre hesaplanmıştır. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında da bir öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değerdir. Dolayısıyla alım gücünün giderek düştüğü, enflasyon rakamlarının ortada olduğu bu dönemde tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 2000 TL seyyanen zam yapılmalı, %3 refah payı maaşlarına eklenmelidir.

Sonuç olarak müjdeler verilirken kamu çalışanlarını birbirine düşürecek, iş barışını bozacak şekilde ayrımcılık yapmak yerine herkesi mutlu edecek somut, net kararlar alınmalı ve hemen yürürlüğe girmelidir.

Taleplerimiz, makuldür ve istenirse karşılanabilir.

Mücadelemiz, başta kamu çalışanları olmak üzere tüm Türk Milletinin daha güzel bir Türkiye’de, yaşanabilir bir ücretle, refah içinde yaşaması içindir.

Günün şartlarına göre ivedilikle kamu çalışanlarının maaşlarına yapılacak iyileştirme toplumsal huzur ve barışı sağlayacaktır.”

HABER: OSMAN ACAR

İPEK YOLU HABER MUĞLA

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz