İpek Yolu Haber Ajansı

TUNCAY ZAVOTCU SANAATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Usta Eğitimci Yazar ve Şair Tuncay Zavotcu’yla Aşıklık ve Şairlik hakında yapmış olduğumuz söyleyişide bize kültür hakında örnekler verdi ve yaşaması gelecek nesillere aktarılması için yapılması gerekenleri sıraladı. Ta Dede Korkut’tan başlayarak günümüze kadar devam etmekte olan Aşıklık geleneği her dönemde halkın gören gözü duyan kulağı ve tercümanı olmuştur. Usta çırak geleneğiyle günümüze kadar gelen bu gelenek malesefki günümüzde bu özelliğini kaybetme noktasına geldi.

 
Usta çırak geleneğinin olmadığı kültür değerini kaybetmekte ve toplumda beklenen ilgiyi görmemektedir. 
Malesefki günümüzde binlerce şair var ama usta çırak ilişkisi yok okuma yeteneği düşük yazılan şiirler kalite bakımından zayıf topluma bir faydası olmayan sadece söz yığınından ibarettir. 
Aşıklık ve Şairlik Allah’ın  bir lütfu olduğunu dile getiren usta Şair eğerki Sanaat layıkıyla icra edilir ve kaliteli eserler üretilirse göl yerinde su eksik olmaz diyerek sözlerini tamamladı. 

Sevgili ipekyolu haber ajansı okuyucuları. 

2008 yılında yazdığı ve 2009 da çıkan "YOKLUKTA PAZAR EYLEDİM" adlı kitabımda yer alan YAŞADIM adlı muammalı şiirini bizimle paylaşarak. 
Şiirin içindeki muammaları çözen okuyucularına imzalı kitabından hediye edecek. 

YAŞADIM
El gülü çimeni ben harı seçtim
Bile bile zor bir hayat yaşadım
Cevabı sorusuz sınavdan geçtim
İrdelendim hor bir hayat yaşadım

Uymadım şeytanın fitne feline
Sürmedim atımı haram eline
Ne elin nede bir dostun malına
Yan bakmadan kör bir hayat yaşadım

Yanlış oynayanın yanlışı bitti
Yanlış keselenen keseden gitti
Mala mülke tapan hakkı unuttu
Ben uzakta dar bir hayat yaşadım

Hava da almadım gerek görmeden
İnanmadım bir bilene sormadan
Aklıma gönlüme setler vurmadan
Vicdanınla hür bir hayat yaşadım

Hakikat aradım nede niçinde
Neyi bende yine beni niçinde
Aşkı muhabbette dostlar içinde
Coştum taştım gür bir hayat yaşadım

Sözüme kandırdım özüne kandım
Çoğu inandırdım aza inandım
Sanma insan oldum zaten insandım
Düştüm kalktım ser bir hayat yaşadım

Geçtim çukurları çıktım tümseğe
Yiğit odur zordan güç özümseye
Zavoçu’yum çıkar için kimseye
Eğilmeden er bir hayat yaşadım

Tuncay Zavotcu 


ŞAİR YAZAR TUNCAY ZAVOTÇU KİMDİR 1953 yılında Kars’ta doğdu. İlk orta lise ve yüksek okul eğitimimi karsta tamamlayıp 1978 yılında öğretmen olarak Kars’ta göreve başladı. On iki yıl Kars’ta ondört yıl da İstanbulda çalışıp emekli oldu. Hala İstanbul da ikamet etmektedir, evli ve iki çocuk babasıdır. Çocukluk yaşımdan beri çevresindeki  sanatsal etkinliklere karşı duyarlı bir kişiliği vardır. Aşıkları dinlemeyi çok severdi. Zamanla annesinin anlattığı hikayeli türkülerin de etkisinde kalarak aşık meclislerinin müdavimi oldu. Lise yıllarımda şiirler yazmaya başladı. Aşık Şenlik divanını o yıllarda okudu.O dönemim aşıkları Murat Çobanoğlu, Sabrı Şimşekoğlu ve diğerlerinden etkilendi.Aile Kafkasya kökenli oluğu için özellikle Azerbaycan aşıklarına daha çok ilgi duydu. Aşık Veli Cenani den aşık lık dersleri aldı. Ustası  Aşık Veli Cenani dir. Zamanla daha bilinçli şiirler yazmaya başladı. Birçok yarışmalarda birincilik ödülleri aldı. 2008 yılında Karsta yapılan Çobanoğlu Uluslararası Aşıklar yarışmasında KARSTAN SELAM OLSUN ANADOLUYA  adlı şiiri ile uluslararası birincilik ödülü aldı. Ayrıca Kars destanı ve kardeşlik şiirleri ile Türkiye birincisi oldu Türk dünyası DEDEKORKUT konulu şiir yarışmasında da birinci oldu. 2013 yılında bir grup arkadaşımla kısa adı İSŞAD olan İstanbul şairler ve aşıklar derneğini kurdu İki dönem başkanlık görevini yaptı. KAR-SAD yönetim kurulu başkan yardımcısı 2019 yılında ALDI KÖROĞLU adlı müzikali hazırladı(youtu.be da var)  yayınlanmış olan KAFKASLARDAN ESİNTİLER, YOKLUKTA PAZAR EYLEDİM VE BİLGİ SEVGİ PINARI adlı üç şiir kitabı ve bir de okullarda okutulan ANADOLU HİKAYELERİ adlı. on kitaptan ve toplamda otuz sekiz hikayeden oluşan bir okuma seti var. Basıma hazır bir adet şiir kitabı da mevcuttur.
ARŞİVLERİM: 1.Türk dünyası aşık havaları. 2. Otantik kars türküleri. 3. Karapapak türkleri marşı 4.Karapapaların 115 maddelik yaşam ve davranış kültürü. 5. Yöresel ağızla yazılmış söz ve müzikleri bana ait olan üç müzikal 1. Hava adı: Terekeme xortlatması. Eser adı: Xındırelli 2. Hava adı: Takım taklavat gaydası Eser adı: Valok xamut pasdıronga 3. Hava adı: Xoravelleme. Eser adı: Hagosa gel
Bir çok çırak yetiştirdi Son çırağı Aytaç Omur (AŞIK SARRAFİ) dir.
Ayrıca yaklaşık 4000 kelimeden oluşan yöresel Terekeme ağzı sözcükler arşivi oluşturdu. 



HABER: Özkan Güli 
İpekyolu Haber İSTANBUIL

Haberler

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz