İpek Yolu Haber Ajansı

YAZAR-BİR ÜYESİ ŞAİR VE YAZARLAR BABIALİ’DEKİ KAHVE GELENEĞİNİ DENİZLİ’DE YAŞATIYOR

YAZAR-BİR ÜYESİ ŞAİR VE YAZARLAR BABIALİ’DEKİ KAHVE GELENEĞİNİ DENİZLİ’DE YAŞATIYOR

YAZAR-BİR ÜYESİ ŞAİR VE YAZARLAR BABIALİ’DEKİ KAHVE GELENEĞİNİ DENİZLİ’DE YAŞATIYOR

Edebiyat dünyasını, gazetecileri, öğrencileri ve halkı buluşturan Babıali’ndeki kahvehaneler ve çay bahçeleri fikir ve düşünce hayatımızın ortak hafızalarıdır. Babıali’ye yolu düşüp de Meserret Kahvesi’nde çay içmemiş. Küllük’te, Marmara Kıraathanesi’nde ya da Çınaraltı’nda soluklanmamış kültür sanat dünyasından bir isim düşünülemez. 
Yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan Babıali’de gazeteci, yazar, şair ve fikir adamlarını ağırlayan mekanlar aynı zamanda bu ülkenin ortak kültür sanat hafızasıdır. Pek çok kitap buralarda kaleme alındı, yeni bitmiş bir hikâye ya da şiir ilk kez arkadaş ortamında buralarda okundu. Yazarlar, şairler, gazeteciler yeni bir dergi çıkarmak için bu adreslerde sözleşti. Edebi, fikir ya da siyasi kavgalar bu mekânlarda yapıldı. Kimi yerler kurulan yeni dostluklara şahit oldu kimi kırgınlıklara. Farklı kuşakları farklı dönemlerde ağırladılar.
Günlük hayatın parçası olmaktan çıkıp edebi metinlere dönüştüler kimi zaman. Kimi zamansa bir yazarın kahramanı geçti bu mekanlardan ya da bir şaire mısra oldu. Bugün çoğu varlıklarını sürdüremeseler de hala roman, hikâye, şiir ve anılarda yaşamaya devam ediyorlar.
İstanbul’un hafıza mekânlarının izini beraberce süreceğimiz bu yazıda, emin olun siz de mutlaka tanıdık bir sima ya da mekânla karşılaşacaksınız. Belki çayını içtiğiniz o mekan bir zamanlar ünlü yazar ve şairlerin sığınağıydı? Kimbilir.
Babıali’nin adeta akademi yuvaları kabul edilen bu mekanlar bugüne kadar pek çok ünlü ismi ağırlamıştır. Babıali’nin bir buçuk asırlık tarihi asıl buralarda yazıldı

BUGÜNLERDE BU GELENEĞİ DENİZLİ’DE YAŞATAN BİRİLERİ VAR 

Bugünlerde bu geleneği sürdüren birileri var çoğunluğu
Egeli Araştırmacılar ve Yazarlar Birliği ( YazarBir) Derneği üyesi olan şair ve yazarlar, Başkanları Abulkadir Uslu ile birlikte   Murat ve Volkan Sarisoy’a ait Doktor Kafede günün belli saatletinde bir araya gelip, edebiyat sohbetleri, gündem değerlendirmeler yapıyorlar ve ,şiire edebiyata meraklı olan edebiyatseverlere yol gösterip teşvik ediyorlar.Tabii bu arada yeni eserlerin temeli de burada atılıyor bu kimi zaman bir şiir kimi zaman öykü yada edebiyatın çeşitli türlerinde eserler oluyor.
Usta kalemler İsmail Gökçe, Sadık Dağdeviren(Âşık Lüzumsuz), Mehmet Aslan, Muharrem Özçelik, Ali Tuluk(Vefa Arayan), Hüsamettin Tat, Abdulkadir Uslu (Yazar BİR Dernek Başkanı ) Mehmet Dağal,   ,Ahmet Sarı, Selami Arıkan, Dağlar Kızı Reyhan gibi usta kalemler haftanın yedi günü Doktor Kafeyi mesken tutmuşlar genelde öğleden sonralari toplanıp akşam vaktine kadar hararetli edebiyat sohbetleri yeni yazılan şiirler kısacası edebiyata dair herşey Doktor Kafede.Eski Babıali geleneğini Denizlide sürdürüyor ve gelecek nesillere bırakılacak eserlerin temeli burada atılıyor temennimiz bu güzel kalemlerin diğer şair ve yazarlara örnek olması diğer illerimizde de şairlerimizin böyle mekanları mesken tutup edebiyatı sanatı halka yeni nesillere tanıtıp sevdirmesi. Teşekkürler Yazar Bir Üyeleri teşekkürler Doktor Kafe .Sayılarınızın artması dileğiyle. 

ORHAN OYANIK 
İPEKYOLU HABER ÇANAKKALE 

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz