İpek Yolu Haber Ajansı

AŞIK MUSTAFA KARAKAŞ

Her insan bir kültür içinde doğar. Bu kültürü ise çevrenin fiziksel sosyal ve ekonomik şartları şekillendirir. Aşıklık geleneği, bizim edebiyat tarihimizde 16.yüzyıldan itibaren görülen halk edebiyatımızın önemli bir şubesini oluşturmaktadır. Bugün hala yaşayan kültürel değerlerimizden olan Aşıklık geleneği çeşitli kurumların desteğiyle ayakta durmaya çalışmaktadır.


Aşıklık edebiyatı, ozan baksı geleneğinin İslamiyetten sonra tasavvufi düşünce ile Osmanlı yaşama biçimi ve kabulleriyle birleşmesinden doğmuştur. 
Aşık hem döneminde hem de sonraki dönemlerde sesini geniş kitlelere duyurmuş bir sanatçıdır. 
Aşık yaşadığı kültürel ortamla iç içedir. Âşık şiiri toplumun ihtiyacına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Toplum bilinciyle Aşık şiiri arasında bir bağ vardır. 
Aşık Mustafa Karakaş günümüzün yaşayan usta Aşıkların dan biridir 1994.yılından bu yana Aşıklık Yapan Aşık Mustafa Karakaş doğaçlama kabiliyeti güçlü bir Aşık olup her biçim ve türde deyişme yapabilmektedir. 
Şiirlerin de  daha çok 11’li hece ölçüsünü kullansa da  divan, Muhammes, semai,lebdeğmez tür ve biçimlerinde gayret başarılıdır. 
Toplumsal değerler konusunda hassas olan Karakaş’ın şiirlerinde dikkat çeken yönlerden biri sosyal konuların yoğunluğudur. 
Bu yüzden bir çok şiirinde yol gösterici veya tentik eder bir eda vardır. 

Aşık Mustafa Karakaş’ ın doğup büyüdüğü zamanı ve makanı dikkate aldığımızda. 
Karakaş’ın içinde doğduğu kültürel ortam ilgisi ve yeteneği 
olan kişinin Aşık olması için gayret uygundur. 
Bir Aşığı besleyen kaynak her şeyden önce kendi yaşantısı ve kendi hikayesidir. 
Bunun yanında Aşıkların sanaatlarına ve hayatlarına baktığımızda besledikleri temel kaynak gurbet, acı, yokluk, hasret,milli ve manevi değerler olduğunu görmekteyiz. 
Aşıklar bir insanda olması gereken özelikleri şiirlerinde belirtmişlerdir. 

              ÎNSAN’IM 

Elestubezminde ruhlar var oldu
Divan,da ikrara gelmiş insan’ım 
Topraktan yoğruldum cenin bir çocuk 
Ben bir nutfeden halk olmuş insan’ım 

Adem’den neslim geldim bu dünya’ya
Sürgün oldum serendipte mina’ya
Babasız var oldum evlat ana’ya
Kudretin rengine çalmış insan’ım

Nur’dan direklendi ayağı arşın
On sekiz bin âlem toprağın taşın 
Sırrı esrar oldu yedi kardeşin 
Tam üçyüz dokuz yil dalmış insan’ım 

Arz üstünde gezdim bir yol aradım
Okşadım saçını zülfün taradım
Kurban olsun oğlum dedim muradım
Hakk büyürdü bıçak çalmiş insan’ım

Gahisi Nuh Eyüp Yakup ya Musa
Gahi Davut Yusuf Yahya Elyasa
Yunus oldum balık ile bir kıssa 
Derya’da kırk gün kalmış insam’ım

Âlemlere Habib sedef tırnağı
Leblerinde ab-ı kevser ırmağı 
Mubuvet möhuru hatem parmağı 
Yetmiş bin hicabi bölmüş insan’im

Nasip rızıklandım suyundan içtim
Yeşerdim bâr verdim dal oldum açtım 
Han iki kapılı yurudum geçtim 
Var oldum var idim ölmüş insan’ım

Sahrada mecnunum saklar çöl beni
Vahtetel vücutta ara bul beni
KARAKAŞ derki hakk saydı kul beni 
Dünyan’ın yükünü almiş insan’ım

AŞIK MUSTAFA KARAKAŞ’IN BİYOGRAFİSİ 

Aşık Mustafa KARAKAŞ 1974 . ARDAHAN Göle Samandöken köyü ( Sinot) doğumlu 6. kardeşin 5 .numara olanıdır ilk ve orta  okulu kendi köyünde okudu liseyi Göle yüzüncü yil lisesi 1993 mezunudur 1994 -95 te askeri görevni yaptıktan sonra Ankara’ya yerleşmiş ve helen ikmeti Ankara ETIMESGUT da dir evli 3. Çocuk babası sanatsal olarak 1987 yılında Erzurum Trt rodyo evinin düzenlemiş olduğu bir ses yarışmasında başladı bazı imkansızlıklar nedeni ile devam edemedi 
Aşık çocuk iken aşık türküleri okuyurdu o günden bu yana devam etmekte peyder pey yetersiz zamanlarda  bazen ara vermiştir 1996 yılında Ankara geldikten sonra Ankara Gençlik parkı aşıklar kahvesinde sanatni  ilerletmeye başladi usta aşıklardan Murat çobanoğlu   şeref Taşlıova ve bir çok usta aşiklarin bulunduğu yerde sanata devam kararı aldı ve gün geçtikçe merak ve azimin başarısın’ın meyvelerini yemeye başladi  2000 e yakın erer var 
3.karset 2 .CD  yaptı onlarca derece ve başarı belgesi aldi Anakra Gazi üniversitesi Ahmet Yesevi üniversitesinde tezi yapıldı  Türkiye genelde bir çok asik şair ve  ozanla karşılaştı çok meydan atışmasi yaptı  aşıklık  sanat dalında bütün dalları doğaçlama icara edebiliyor Türk dili edebiyatına 4 .ayri dal kendi icadi ve çalması olarak  kazandırdı kendinden emin ve güvenen bir bilgi birikim ve olgunluk yönü var Türkiyede çok sayıda tv radyo gazete  kamu ve sivil toplum kuruluşların programlarında Aşık mustafa KARAKAŞ olarak devlet edildi yer aldı Kültür ve Turizim bakanlıği belgeli ve tescilli  Aşık  ( Ozanıdır)  sanat ve hayat devem  ediyor daha çok yolum var yeni yolun başındayım 27 .yıldır fiilen bu sanatı icra ediyor daha çok yıllara ihiyaç var Topluma ve kültüre örnek bir çalşma içindeyim her kese teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum

İpekyolu Haber Ajansı olarak
Aşık Mustafa Karakaş’a bundan sonraki hayatında başarılar diliyoruz

HABER: Özkan Güli 
İPEK YOLU HABER  İSTANBUL

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz