İpek Yolu Haber Ajansı

ÇINARCIK TA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI KONUŞMASI

ÇINARCIK TA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI KONUŞMASI

Büyük Çınarcık ailesinin çok kıymetli fertleri ve basın mensuplarımız; hepiniz bilgilendirme toplantımıza hoş geldiniz…

 

Saygıdeğer hemşehrilerim; 5 Nisan 2024 tarihinde Çınarcık Belediyesi’ni devraldık. Geride bıraktığımız bir yıllık dönem; önceki yönetimden miras kalan mali sıkıntılarla baş etmeye çalıştığımız, ciddi boyutlarda olan bu sıkıntılara rağmen önemli işlere imza attığımız, sosyal belediyecilik projelerini hayata geçirdiğimiz, ödüller kazandığımız, kültür sanat etkinliklerinin gerçekleştiği bir kent ortamını yarattığımız ve temel belediyecilik hizmetlerini aksatmadan tatbik ettiğimiz bir dönem oldu.

5 Nisan Cuma günü göreve başladık. 19 Nisan’da, yani tam iki hafta sonra, halkımıza verdiğimiz ilk sözümüzü tuttuk. İstihdam Masası Birimini kurduk. İlçemizin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik sorununa çözüm getirmek için hayata geçirdiğimiz bu proje ile, işsiz vatandaşlarımızla işverenler arasında köprü olduk. Firmalara ulaştık. Belediyemizde toplu iş görüşmeleri düzenledik. Sahaya inip firmaların yetkilileriyle temaslar kurduk. Tüm bu çabalarımızla çok sayıda insana iş imkanı yarattık. İşsizliğin pençesinde yoksulluk çekenlerin derdine derman olduk.

Ve ne büyük gurur ki, hayatlara dokunduğumuz İstihdam Masası projesi ile, Kent & Başkan Dergisi tarafından verilen Kent &Başkan Ödülünü kazandık.

Üreten Kadın Pazarı’nı kurarak, halkımıza verdiğimiz ikinci sözümüzü tuttuk. Özgürlük Parkı’nın içerisinde kurduğumuz Üreten Kadın Pazarı ile, kentimizdeki kadınların kendi ürettikleri el emeği ürünleri satarak gelir elde etmelerini sağladık. 150’nin üzerinde kadının yararlandığı, kadınlarımızdan tek bir kuruş talep etmediğimiz bu proje ile, ne mutlu ki, Marmara Belediyeler Birliği tarafından verilen Altın Karınca Ödülü’nü kazandık. 

11’i profesör, 3’ü doçent, 3’ü doktor, 4’ü ise farklı alanlarında yetkinliği olan toplam 21 kişiden oluşan Altın Karınca jürisi, Yerel kalkınma kategorisinde sunduğumuz üreten kadın pazarı projesini birincilik ödülüne layık gördü. 2024 yılında, Belediyeciliğin Oscar’ı olarak adlandırılan Altın Karınca Ödüllerini Yalova’da kazanan tek ilçe olmanın onuruyla; proje ekibimi bir kez daha sizlerin huzurunda tebrik ediyor; üreten Kadın Pazarı’nda ürünlerini satan kadınlarımıza ve emeği ile var olan bu kentteki tüm kadınlara saygılarımı ifade etmek istiyorum. 

İstihdam Masası ve Üreten Kadın Pazarı’nın hemen ardından bir diğer sosyal belediyecilik projemizi, Askıda Fatura projesini hayata geçirdik.

“Fatura askıda, iyilik ise senin yüreğinde” diyerek başlattığımız proje ile; ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın su faturalarını belediyemizin web sitesinde yayınlayarak, faturaların hayırsever vatandaşlarımız tarafından ödenmesine imkan tanıyoruz. Projeyi başlattığımız ekim ayından bu yana toplam 11.287 TL’lik faturanın ödenmesine vesile olduk. Bu vesileyle; iş arayan vatandaşlarımızı İstihdam Masası projemizden, su faturasının ödenmesini isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı ise Askıda Fatura projemizden faydalanmaya davet ediyorum. 

Ve sizlerin huzurunda yeni başlayacak bir sosyal belediyecilik projemizin müjdesini vermek istiyorum: Halk Ekmek…

Halk ekmek kabinlerimizi Karpuzdere ve Taşliman Mahallelerine yerleştirdik. Bir diğer satış noktamız Cumhuriyet Meydanı’nda olacak. Önümüzdeki günlerde faaliyete başlayacak halk ekmek projesi ile, seçim kampanyası döneminde halkımıza sunduğumuz vaatlerden birini daha yerine getirmiş olacağız. Halkımızın ucuz ekmeğe erişimini sağlayacak olan Halk Ekmek projemiz, halkımıza hayırlı olsun.

 

 

Halk Ekmek’in ardından, bir başka sosyal belediyecilik projesi olan Kent Lokantası için de start vereceğiz. Kent Lokantası için mekansal değerlendirmelerimizi yaptık. En kısa zamanda bu projemizle alakalı gerekli adımları atacağız.

Sosyal belediyecilik projelerimizin yanı sıra, “kültür-sanat-eğlence” bağlamında da başarılı çalışmalar ve iş birlikleri gerçekleştirdik.

Doğa Sporları Festivaline, Marmara Bölgesi Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonasına, Karadeniz Şenliklerine, Yalova Belgesel Film Festivaline, Aronya Festivaline ve Uluslararası Anadolu İpekyolu Festivali’ne destekler sunduk. Kentimizde hiç yapılmamış olan Hamsi Festivali’nin yapılmasına ön ayak olduk. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı üç günlük konser programıyla kutladık. Geleneksel 17. Altın Çınar Festivali’ni, öncekilerden farklı şekilde muazzam bir programla hayata geçirdik. Belediyenin kasasından tek kuruş çıkmadan gerçekleştirdiğimiz 17. Altın Çınar Festivali ile kentimize üç gün boyunca canlılık kattık. Konserlerle halkı eğlendirirken, seminerlerle de halkı bilinçlendirdik. Bu festival sürecinde, çocuklarımızı da es geçmedik. Çocuklarımızın ücretsiz olarak sünnetlerini gerçekleştirdik ve onlar için harika bir sünnet şöleni yaptık. 

Projelerle dolu ilk yılımızda hayata geçirdiğimiz bir diğer proje, Çınarcık’ta Farkındalık Seminerleri projesidir. 

Festival sürecinde gerçekleştirdiğimiz “Sağlıklı yaşam” ve “Çınarcık’ta çocuk olmak” seminerlerinden aldığımız ilhamla hayata geçirdiğimiz bu proje kapsamında, 5 seminer ve  2 atölye çalışması gerçekleştirdik. Konunun uzmanları tarafından verilen bu seminerler ile; ilçemizde sağlık, eğitim, kültür ve afet konularında  farkındalık oluşturmaya ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalıştık.

Projemiz, ülkemizde her yıl 27 bin kadının yakalandığı meme kanserine yönelik seminerle başladı. Belediye personelimize verdiğimiz bu semineri, önümüzdeki dönemde vatandaşlarımıza da vereceğiz.

İkinci seminerimiz, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Toplumsal Farkındalık Semineri oldu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre; ülkemizde 2024 yılında 394 kadın cinayeti, 259 şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiş. Son beş yılda ise, 1623 kadın cinayeti, 1140 şüpheli kadın ölümü yaşanmış. Bu kanayan yaramıza kayıtsız kalmamak için, Çınarcık İlçe Emniyet Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele  Büro Amirliği ile iş birliği yaparak seminer düzenledik. 

 

Buradan üstüne basa basa haykırıyorum: “Kadına şiddete hayır!” Kadına yönelik şiddeti, şiddetle kınıyorum. Çınarcık Belediyesi olarak, kadına şiddet konusunda bilinçlendirme ve farkındalık ekseninde yapılabilecek ne varsa yapacağımızın sözünü buradan vermek istiyorum.

“Çınarcık’ta Farkındalık Seminerleri” projesi kapsamında düzenlediğimiz üçüncü seminer, Liselere Giriş Sınavı’na hazırlanan öğrencilere yönelikti. Bir öğrencinin LGS’yi nasıl kazanabileceğinin püf noktalarının aktarıldığı seminerin peşi sıra, öğrencilerimiz için atölye çalışması gerçekleştirerek onlara Liselere Giriş Sınavı maratonunda destek olduk.

Bir sonraki seminerimiz, çocuklarda postür bozukluklukları ve evdeki acil durumlara yönelik iken, son gerçekleştirdiğimiz seminer, yangın farkındalık semineri idi. Bolu’daki otel faciası nedeniyle kamuoyunda oluşan hassasiyeti ve bilgilendirme ihtiyacını dikkate alarak bu semineri gerçekleştirdik.

 

Göreve geldikten 2 ay sonra, esnaf buluşmaları projesi kapsamında ilk toplantımızı yaptık. Esnafımızın sorunlarını ve taleplerini dinledik. İkinci toplantımızı nasipse bu yaz başı gerçekleştirecek, kent esnafını mutlu ve memnun edebilmenin gayreti içerisinde olacağız.

Bu bir yılda engellilerimizi de unutmadık. Öncelikle, bizden önceki dönemde yapılan fakat atıl hale gelen Engelsiz Plajları yeniledik. Engellilerimizin park sorunu yaşamamaları için, ilçemizin belirli noktalarına engelli park yerleri yaptık. “Engelli olmak, spor yapmaya engel değildir.” diyerek, engelliler için ücretsiz spor etkinliği projemizi başlattık. Bu proje ile, onların sosyalleşmelerini sağlıyor ve yaşamlarına keyif katıyoruz. Yine engellilerimiz için Cumhuriyet Meydanı’ndaki engelli şarj istasyonunu aktif hale getiriyoruz. Şarj istasyonumuzu birkaç gün içinde faaliyete sokacağız. Gereklilik halinde kentimizin diğer mahallelerine de bu şarj istasyonlarından kuracağız. Engelsiz Cafe ve Engelsiz Çocuk Parkı projelerimizi de mutlaka hayata geçireceğiz.

Geride bıraktığımız bir yılda, belediyemizin kurumsal yapısını güçlendirmek adına da kıymetli adımlar attığımızı söyleyebilirim.

Mali Hizmetler Müdürlüğümüzün çatısı altında Kurumsal Şeffaflık ve İç Denetim Birimini kurduk. Çınarcık Belediyesi’nde denetimi ve şeffaflığı etkin hale getireceğiz demiştik, bu sözümüzü de tutuyoruz. Kurumsal Şeffaflık ve İç Denetim Birimimiz, müdürlüklerimizin performans denetimlerini yapmaya başladı. 

3 aylık periyotlarla müdürlüklerden faaliyet ve hedeflere dair veri toplayacak olan birim, belediye personelimizin daha verimli olmasını sağlayacaktır. Kurumsal Şeffaflık ve İç Denetim Birimimizin yaptığı ilk denetim sonuçları 2024 yılı faaliyet raporuna yansıtılmıştır. Bu raporu incelemek isteyen vatandaşlarımız, belediyemizin web sitesine girerek rapora erişebilir. 

Belediyemizin borç rakamlarının yazılı olduğu brandaları Cumhuriyet Meydanı’na ve belediyemizin hizmet binasına asarak ise, kurumsal şeffaflığa yönelik bir adım attık. Çünkü belediye halkındır, belediyenin kasasındaki para halkın parasıdır. Patron halktır, patronun her şeyi bilme hakkı vardır.

 

 

 

Mali Hizmetler demişken, borç ve ödemeler konusunda da kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum. Çınarcık Belediyesi’nin 31 Mart 2024 tarihli toplam borç rakamı, 320 milyon TL’dir. Görev yaptığımız bir yıllık süre zarfında; emekli olarak ya da kendi rızasıyla iş bırakarak belediyemizden ayrılan işçi, memur ve şirket personeli toplam 86 kişiden 83’üne tazminatlarını ödedik. Bu tazminatların belediyemize yükü, 34 milyon 794 bin 705 TL’dir. Bir yılda piyasaya ödediğimiz toplam tutar, 177 milyon 630 bin TL’dir. Memur, işçi ve şirket personeline ödediğimiz toplam maaş tutarı ise, 196 milyon 67 bin 517 TL’dir. Bu ödenen paranın sorumlusu, belediyeye 183 personel alan ve toplu iş sözleşmeleri ile belediye personeline hesapsızca maaş ve ikramiye zamları veren önceki yönetimdir. Ve bu personel alımları kanunsuz bir şekilde yapılmıştır. Zira 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesi açıkça, “Yıllık toplam personel gideri, en son yılın bütçe gelirlerinin toplamının yüzde 40’ını aşamaz.” diyor.  

Kanunsuz bir şekilde personel alımı yapan önceki yönetim, seçime bir aya kala aldığı  yaklaşık 12 milyon TL tutarındaki iki belediye otobüsüne toplam 3 milyon TL ödedi; biz ise firmaya 6 milyon TL ödeme yaptık, kalan 3 milyon borcu ise en kısa zamanda kapatacağız.

 

Yine önceki yönetim; Yeni itfaiye binası için İller Bankası’ndan hibe ve kredi olarak gelen toplam 8 milyon TL’nin sadece 1 milyon TL’sini itfaiye binası için harcadı. Biz ise toplam borcu kapattık ve yarım bırakılan itfaiye binasını neredeyse tamamladık. Çevre düzenlemesi dışında eksiği kalmayan, haziran ayında gerçekleştirmeyi düşündüğümüz Yeni İtfaiye binamızın açılışına tüm halkımızı şimdiden davet ediyorum.

Çınarcık ailesinin çok kıymetli fertleri;

Yaptıklarımız bunlarla da sınırlı değildir.

Bir yılda, ilçe genelinde toplam 580 ton sıcak asfalt döktük. Hasanbaba’da heyelan nedeniyle çöken yola alternatif olarak 700 metre uzunluğunda yol açtık. Bu yola da 450 m2  sathi kaplama asfalt döktük.

Şimdi, yeni bir süreci başlatıyoruz. Metin Aslan Caddesi’nden başlayarak Ahmet Sugün Caddesi ve Coşkun Caddesini takip eden güzergahta sıcak asfalt çalışması yapacağız. İlçemizin girişinden Poyraz Caddesi’ndeki Haksan bayırına kadar uzanan yol boyunca  yapacağımız asfalt çalışması ile, bu güzergahtaki yol sorununu çözeceğiz.

 

 

 

Yaptıklarımızı anlatmaya devam ediyorum.

İlçe genelinde toplam 2500 m2 parke taş yapım ve onarım çalışması gerçekleştirdik. Çalıca Köyü’nde 1.000 metre, Çamlık Mahallesi’nde 1.000 metre, Harmanlar Mahallesi’nde 4.000 metre, Karpuzdere Mahallesi’nde ise 3.000 metre yol açtık. Toplamda 9.000 metre yol açtık. 45 metre perde beton imalatı, 327 m2 beton yol ve sahil terası yaptık.

Peyzaj çalışmalarıyla kente güzellik kattık, aydınlatma çalışmalarıyla ise karanlıkları ortadan kaldırdık. Ay Deresi’nin Vali Akı Caddesi’ne bakan kısmını aydınlattık, derenin öbür tarafını ise önümüzdeki günlerde aydınlatacağız. Bununla birlikte, önümüzdeki günlerde Şehit İbrahim Yüksel Caddesi ve Ahmet Sugün Caddesi’nde ışıklandırma çalışması yaparak karanlıkları aydınlatmaya devam edeceğiz.

Barbaros Caddesi’nde yarım kalan kaldırım çalışmasını tamamladık. Okullarımızın bulunduğu 414. Sokak’ta kaldırım çalışması yaptık. Aynı çalışmayı Metin Aslan Caddesi’nde de yakın zamanda yapacak, bu caddenin bir tarafındaki kaldırım eksikliğini gidereceğiz. Aynı zamanda bu caddede ağaçlandırma çalışması yapacağız. 

Yol, kaldırım, parke taşı ve aydınlatma çalışmalarımızı sizlere aktardım. Biraz da alt yapı çalışmalarımızdan bahsetmek istiyorum.

UEDAŞ’la iş birliği yaparak elektrik kablolarının yerin altına alınmasını sağladık. 

Bir yılda ilçe genelinde yaklaşık 750 metre kanalizasyon hattı döşedik. Parsel kanalizasyon hattı ve parsel ve muayene baca onarım çalışmalarımızı özenle yürüttük. Yaklaşık 280 metre içme suyu hattı çektik. Kanalizasyon ve Su İşleri Birimimiz toplam 145 şikayete, Su Arıza Birimimiz ise toplam 368 şikayete cevap verdi.

Kıymetli hemşehrilerim; 

Geçtiğimiz yaz, temizlik konusunda bazı sıkıntılar yaşamıştık. Bu yaz benzer sıkıntıları yaşamamak için hazırlıklarımızı ve planlamalarımızı yaptık. Temizlik konusunda elimizi rahatlatacak önemli bir gelişmenin de duyurusunu yapmak istiyorum. Kocadere’de Katı Atık Toplama Merkezi önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek. Çevremizdeki belediye ve kurumlarla, Yalova Valiliği’nde protokol imzaladık.

 

Kocadere Katı Atık Toplama Merkezi’nin aktif hale gelmesiyle birlikte, çöp kamyonlarımız her gün Çiftlikköy’deki Katı Atık  Depolama Tesisi’ne gitmek durumunda kalmayacak, atıklarını bu merkeze tahliye edecek. Ve buradaki atıklar da YAKAP’a ait tırlar vasıtasıyla Çiftlikköy’deki atık tesisine ulaştırılacaktır.

İlçemiz ile Çiftlikköy’deki depolama tesisi arasında 37 km mesafe bulunmakta ve  belediyemizin araçları bu mesafeyi kışın günde bir kez, yaz aylarında ise günde 3 kez kat etmektedir. Kocadere Katı Atık Toplama Merkezi’nin hayata geçmesi, belediyemizin ciddi bir gider kalemi olan akaryakıt giderini azaltacaktır. Temizlik konusunu son bir bilgi aktararak noktalamak istiyorum. Bir yıllık süre zarfında temizlik konusunda 300 şikayete geri dönüş sağlanmış, şikayetlerin çözüme kavuşması için gerekli adımlar ivedilikle atılmıştır.

Yaptıklarımızı anlatmaya devam ediyorum.

13 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvanları Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği’ne istinaden  İl Özel İdaresi ve çevre belediyelerle iş birliği protokolleri imzaladık. Ardından sokak hayvanlarımız için doğal yaşam alanı kurulmasına yönelik çalışmayı başlattık.

İş birliği protokolleri imzaladığımız belediyelerin sınırları içerisindeki hayvanlar, halihazırda belediyemize ait Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilmektedir. Bu merkezimizle, ilk dönemimizde Altın Karınca Ödülü kazanmıştık. Bu bir yıllık dönemde ise, merkezimizin içerisinde yenileme çalışması gerçekleştirdik. Ardından merkezimizde Bor Holding’in sosyal sorumluluk projesi kapsamında genişletme çalışması yapıldı. İmzaladığımız protokoller nedeniyle artan sorumluluğumuzu yerine getirmek için doğal yaşam alanını en kısa sürede hayata geçireceğiz.

Patili dostlarımızı en iyi şekilde korumak için gayretlerimizi ve hassasiyetimizi sürdüreceğimizden başta hayvanseverler olmak üzere hiç kimsenin şüphe ve endişe duymamasını istiyorum.

Yaptıklarımızı anlatmaya devam ediyorum.

Esenköy’deki mal varlıklarımızı tespit ettik ve bu tespitlerimiz sonucunda belediyemize ekonomik anlamda kaynak oluşturduk.

İlçemizdeki okullara bakım ve onarım desteğinde bulunduk. Fiziki yapıları yıpranan okullarımızın iç ve dış tadilat ve boya işlerini yaptık.

Yaz turizminin hakim olduğu ilçemizin sahillerine,  bir ihtiyaç olan soyunma kabinlerini yerleştirdik. 

İlk görev dönemimizde Yeni Mezarlık’ta taziye evi yapmıştık. Şimdi ise Karpuzdere’de yapıyoruz. Karpuzdere Mahallesi’nde taziye evi için yer tahsis ettik.  Seçim kampanyası döneminde verdiğimiz bu sözü de kısa zamanda tutacağız.

Yine Karpuzdere Mahallemizi ilgilendiren mühim bir gelişme yaşadık. Girişimlerimiz sonucu Esenköy yolunda belediyemize 15 dönümlük yer tahsisi yapıldı. Karpuzdere’de bulunan Belediye Garajımızı, bu alana taşımayı planlıyoruz. Garajımızın bulunduğu mevcut alanda ise, turizm ilçemize yakışır bir konaklama tesisini, bir Belediye Oteli projesini hayata geçireceğiz.

İlçemizin doğal güzelliklerinden biri olan Hasanbaba Mesire alanımız için bir Gelişim Projesi hazırlanmıştı. Biz bu projeyi geliştirdik. Projeye, konaklama alanı ve karavan parkını ekledik. Eksiklerini gidererek yatırımcı için daha cazip hale getirdiğimiz devasa projenin gerçeğe dönüşmesi için belediye olarak elimizden geleni yapacağız.

En az Hasanbaba kadar önemli olan; halk plajı ve dolgu alanının belediyemize tahsisi konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurularımızı yaptık.

Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’ne, dolgu  alanının belediyemize tahsis edilmesi için yaptığımız başvurudan henüz sonuç alamadık.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaptığımız bir diğer başvuru ise, Taşliman ve Karpuzdere sahillerimizde halk plajı yapılmasına yönelikti. Bu başvurularımızla ilgili süreci takip ediyor, en yakın zamanda plajlarımızı turizm ilçemize kazandırmayı umuyoruz.  Karpuzdere sahilinde Mavi Bayrak’ı  aktif hale getireceğimizi de özellikle ifade etmek istiyorum.

Yine turizm bağlamında değerlendirilebilecek olan Kent Müzesi çalışmalarını başlattık. Kent Araştırmaları ve Proje Geliştirme Birimini kurduk. Bu birimi kurduktan kısa bir süre sonra, tarihi bir yapı üzerinde kurmayı planladığımız Çınarcık Kent Müzesi ile ilgili Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan olumlu bir karar çıktı. Evet kurul, Çınarcık Kent Müzesi olarak hizmet vermesini istediğimiz tarihi bir yapı için kamulaştırmaya uygun olduğu yönünde karar verdi.

 

Bizleri oldukça mutlu eden bu karar, Kent Müzesi’nin içerisinde yer alacak materyalleri bir araya getirmek için araştırmalarımızı yoğunlaştırmamıza ve hızlandırmamıza sebep oldu. Kent Araştırmaları ve Proje Geliştirme Birimimiz, halihazırda Çınarcık’ın tarihine yönelik çok yönlü bir araştırma süreci yürütmektedir. Allah nasip ederse, Çınarcık Kent Müzesi’ni kurarak, ilçemize değer katacağız. 

Yaptıklarımızı anlatmaya devam ediyorum.

Belediye olarak 75 adet bank alımı, 100 adet ise çöp konteyneri alımı gerçekleştirdik. İlçemizde ihtiyaç olan noktalara bu bank ve konteynerleri yerleştirdik. 

Esnafımızın Çınarcık Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yüzde 10, yüzde 20 ve yüzde 30 oranlarında indirim uygulamasını sağladık. Girişimlerimizle başlatılan bu indirim uygulaması ile üniversite öğrencilerimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.

Önümüzdeki haftalarda halk oyunları projemizi başlatıyoruz. Vatandaşlarımızın halk oyunları kursu alacakları bu projeden herkes ücretsiz olarak faydalanabilecek.

Belediyemizin araç filosuna hibe yoluyla yeni araçların dahil olmasını sağladık ve araçlarımızda yenileme çalışması yaptık.

Bölgedeki köklü itfaiye teşkilatlardan biri olan İtfaiye Müdürlüğümüze iki yeni araç kazandırdık. Bakımsızlığa terk edilen Su Arıza Birimi, vinç, vidanjör ve zabıta hizmet araçlarının bakımlarını yaparak yeniledik. Ve daha da önemlisi, araç sarf malzeme ve akaryakıtta tasarruf dönemine girdik. Bu sayede, belediyemizin sarf malzeme ve akaryakıt maliyetini azaltmış olduk. Tasarruf politikamızı kararlılıkla sürdüreceğimizin altını çizmek istiyorum.

Bir yandan tasarruf yaparken, öte yandan sosyal belediyecilik anlayışı ile halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda Çınarcık Devlet Hastanesi’nden Yalova Devlet Hastanesi’ne ücretsiz ulaşım uygulamasını başlatmak istiyoruz. Sabah, öğle ve akşamüzeri gerçekleştireceğimiz ring seferleri ile vatandaşlarımıza hastaneler arası ulaşım hizmeti vermek gibi bir düşüncemiz var. Gerekli izinleri alır ve bir aksilik yaşamazsak, bu düşüncemizi pratiğe dönüştüreceğiz. Bizim anlayışımıza göre, itibardan tasarruf olur ama sosyal belediyecilikten asla tasarruf olmaz.

Yine vatandaşlarımızın yanında olmak adına, mübarek Ramazan ayında, Çınaraltı Aile Çay Bahçe’mizde bir uygulamayı devreye soktuk. Çınaraltı Aile Çay Bahçe’mizde dar gelirli vatandaşlarımıza uygun fiyatta iftar menüsü sunduk.

 

Saygıdeğer hemşehrilerim;

Görev sürecimizin ilk yılında sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerimizi güçlü tuttuk.

Çınarcık Belediyesi olarak Yalova Sivil Arama Kurtarma Derneği ile protokol imzaladık. Bu protokol ile, derneğe mensup arama kurtarma ekipleri, olası bir afet sürecinde ilçemizde gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katılacak.  Yaşam Çınarı Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği ile kurduğumuz iletişim köprüsü sayesinde, çok sayıda ihtiyaç sahibinin çeşitli yardımlara kavuşması söz konusu oldu. Kent Konseyimiz ile birlikte, Fransa Büyükelçiliği’nin “çevre” ve “insan hakları” konulu proje teklif çağrılarına proje başvurularında bulunduk. Çınarcık Genç Karadenizliler Derneği ile, yukarıda belirttiğimiz 1. Hamsi Festivali ve 4. Geleneksel Karadeniz Şenliklerinin gerçekleşmesi sürecinde iş birliği yaptık.  Yalova’nın köklü STK’larından TUFAG  ile kurduğumuz iş birliği neticesinde yabancı ülkelerden göstericilerin oyunlarını sergiledikleri 37. Uluslararası Halk Dansları Festivali ilçemizde gerçekleşti.

STK’larla güçlü ilişkiler kurduğumuz bu bir yılda, dış ilişkiler bağlamında da aktif bir dönem yaşadık. Ege ve Marmara Belediyeler Birliği, yeni adıyla Çevreci Belediyeler Birliği’ne üye olduk. Bolu Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Derince Belediyesi ile kardeş şehir protokollerini imzalamak için şahsıma yetki verilmesini içeren kararları Belediye Meclisi’nden geçirdik; çok kısa zamanda bu belediyelerle kardeş şehir protokollerini imzalayacağız. Bunun haricinde yurt dışından bir belediye ile de kardeş şehir olabilmek için temaslarımızı kurduk; çok yakında bu temaslarımızın da sonuçlarını yaşayacak, yeni bir kardeş şehir edineceğiz. Çınarcık Belediyesi olarak,  aynı zamanda Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde bulunan kardeş şehrimiz Radoviş’teki Nıkola Karev İlkokulu ile ilçemizdeki Hüdaverdi Aydın İlkokulu arasında kardeş okul protokolünün imzalanmasına vesile olduk. Vesile olduğumuz kardeş okul projesinin iki okul adına, o okullardaki öğrenciler adına hayırlı olmasını diliyorum.

Çevreci Belediyeler Birliği’ne üyelik, kardeş şehir ve kardeş okul projelerinin yanı sıra, yurt dışı kaynaklı proje teklif çağrılarına başvurularda bulunduk. Avrupa Birliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın finanse ettiği AB-Türkiye İklim Değişikliği Hibe Programına proje başvurusunda bulunduk. Japonya, Fransa ve İsviçre Büyükelçiliklerine proje başvuruları gerçekleştirdik.

Bu proje girişimlerimizin yanı sıra arıtma tesisimizle alakalı da bir proje hazırlığında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bir parçası olduğumuz Mavi Deniz Atıksu Arıtma Birliğimiz üzerinden Birleşmiş Milletler’e  proje başvurusunda bulunacağız. Proje, arıtma tesisimizin ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülmesini içeriyor. Birleşmiş Milletler Orta Asya Proje direktörünün öncülüğünde hazırlanacak olan projenin, belediyenin kasasından tek kuruş çıkmadan Birleşmiş Milletler’in vereceği hibe ile hayat geçmesini umuyoruz. Projelendirme çalışmaları başladı. Proje, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na (UNEP) sunulacak.

Projemiz hayata geçtiğinde, denizimizdeki müsilaj ile mücadelede önemli bir aşama kat etmiş olacağız. Arıtma tesisimizin ileri biyolojik tesise dönüşmesi, denizimizdeki biyoçeşitliğinin korunması adına da kıymetli bir adımdır.

Saygıdeğer hemşehrilerim;

Bu bir yılda belediye ile vatandaş arasındaki bariyeri kaldırdık. Halka sırtını dönen belediyeyi, halka yüzünü dönen belediyeye dönüştürdük. Halka yüzünüzü döndüğünüzde, halkla yakın iletişim kurduğunuzda, kendinizi hayatın gerçeklerinin içerisinde buluyorsunuz.

 

İstihdam Masası ve Askıda Fatura projelerimize başvurmak için belediyemize gelen insanların hikayelerini dinlediğimizde; memleketimizdeki yoksulluk gerçeğinin boyutlarını, insanların ne kadar zorluklar içerisinde yaşadıklarını, hayatın kimileri için güllük gülistanlık olmadığını derin bir üzüntüyle idrak ettik.

Katlanılması zor süreçlerden geçen, şairin deyimiyle “Tenceresinde et değil dert pişen”  insanlara tüm imkanlarımızla yardımcı olmaya çalıştık.  

9 aylık çocuğu yoğun bakımda yatan, eşi işten çıkarılan, son çare olarak belediyemize gelip eşi için iş arayan 39 yaşındaki bir anneye nasıl sırtımızı dönebilirdik? Evindeki eşyaları satmaya başlayan, bir çocuğuyla hayata tutunmaya çalışan gözü yaşlı bir kadına nasıl kayıtsız kalabilirdik? Emekli maaşıyla geçinemeyen, “Ne iş olsa yaparım.” diyen ihtiyaç sahibi bir amcaya nasıl kayıtsız kalabilirdik? İşe muhtaç, ekmeğe muhtaç, mutlu olmaya muhtaç insanlara nasıl sırtımızı dönerdik? Nasıl olur da onlar için hiçbir şey yapmazdık?

Döktüğümüz tonlarca asfalt, açtığımız binlerce metre yol, kazandığımız ödüller; hiçbiri, belediyemize gelen, eşi için iş arayan o annenin gözyaşından daha kıymetli değildir. Dökülen asfalt, dökülen gözyaşının yanında bir hiçtir.

Yol yapmak iyidir, önemlidir, fakat asıl maharet gönüllere yol yapmaktır. Biz de bu anlayışla hareket edecek, temel belediyecilik vazifelerimizi yerine getirmekle yetinmeyip gönülleri kazanmaya, zor hayatlara dokunmaya devam edeceğiz.

“Herkesin bir derdi var, durur içerisinde.” demişti Volkan Konak… Bizim de bir tek derdimiz var, o da Çınarcık’tır, olmaya da devam edecektir.  

Bilgilendirme toplantımıza katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyor; güzel günlerin çok uzakta olmadığını, Çınarcık’ı el ele vererek ileriye taşıyacağımızı vurgulamak istiyor, saygılarımı sunuyorum.

 

AVNİ KURT

ÇINARCIK BELEDİYE BAŞKANI


İPEK YOLU HABER

MMUSTAFA DOĞAN

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz