İpek Yolu Haber Ajansı

Kuruluşumuzun üzerinden 17 yıl geçti. 17.Yıl adına düzenlediğimiz tatbikatımızı başarılı bir şekilde bitirdik.


Oluşacak Marmara Depremi basında her gün yerini almakta. Evet doğrudur… Bu deprem olacak. Ne zamanı, büyüklüğü konusunda kesin bir bilgimiz yok. Amacımız oluşacak bu depreme Yalova MAG-DER olarak hem ekibimizi hem de Halkımıza hazırlamağa çalışıyoruz.

Yalova Mag-Der’ in hazırlamış olduğu arama kurtarma tatbikatı 27 Temmuz 2019 tarihinde K-77 Alanında yapıldı. Tatbikatın MAG ekiplerinin reaksiyon sürelerinin ölçülmesi ve eksikliklerin görülebilmesi açısından önem arz etmektedir.

Büyük çaplı afetlerden sonraki ilk 72 saatte profesyonel ekiplerin yetersiz kalması ya da önceliklerinin bulunması nedeniyle, halkın kendi kendine ilk müdahaleyi gerçekleştirmesi gerektiği artık bilinen bir gerçektir.  Bu gerçekten yola çıkan MAG, Mahalle Afet Gönüllüleri uygulaması kapsamında, gönüllü olan mahalle halkına hem eğitim hem de malzeme temin ederek, mahalle düzeyinde afete hazırlık birimleri yaratmaktadır. MAG’lar bulundukları mahallelerde olacak olan afetlere profesyonel ekipler gelmeden ilk müdahaleyi yapmak üzere eğitim alırlar.

Bizler mahalle afet gönüllüleri bulunduğumuz yerde

Depremi Hisseder Etmez Güvenlik Koşulları Elverdiği Anda, Yakın çevrenizde hayati tehlike arz edecek derecede yaralanmış olanlara hemen gereken ilk yardımı yaparız. Yakın çevrenizde tehlike yaratabilecek gaz sızıntısı, büyüyebilecek yangın gibi durumlara hemen gereken müdahalede bulunuruz.

En kısa zamanda Mahalle Afet Gönüllü (MAG) merkezine ulaş, merkeze giderken yolda gördüğümüz hasarı not edip durumu MAG kriz merkezine bildiririz.

Kriz merkezi ile telsiz haberleşmesini sağlayarak karşılıklı bilgi alışverişini başlatırız.

Eğitimlerde verilen derslerin içerisinde olan bilgiler doğrultusunda hareket eden Mag’lar afetten zarar görmemişse Bağlı bulunduğu mahalle Konteyner ’ine gider ve göreve başlar.

Mahallesinde bulunan enkazların çevre güvenliğini sağlayarak arama kurtarmaya gelecek Mag ekbinin çalışma ortamını sağlar. Gerekirse mahallesinde bulunan halktan yardım ister. Gelecek olan arama kurtarma ekiplerine daha güvenli çalışabilir bir ortam sağlar. Gelen ekiplerle ortak çalışmağa devam eder. İl dışından gelen ekiplere mahallesindeki adres bulmalara yardımcı olur. Mahallesinde kurulacak çadırlara ve dağıtımlarda yetkililere yardımcı olur. Koordinasyon kriz merkezinde bulunan Mag merkezinden gelen talimatları uygular kriz merkezi ile uyumlu çalışma gösterir. Arama kurtarma işlemleri bittikten sonra bulunduğu yerde yeniden yapılanmada görev alır. Eğitimli ve ekipmanı olan Mahalle Afet Gönüllüleri projesinin önemi bir kez daha ön plana çıkmıştır. Bu projenin uygulanmasının sürekli olabilmesi için yetkili mercilerin tam destek vermesi gerekmektedir.

Tatbikat öncesi enkaz alanına gelen Gönüllülere ip kullanma teknikleri, yüksekten iniş ve yaralı indirme eğitimleri İbrahim Karayel Hoca tarafından verildi.

Tatbikat saat 20.15 de Yalova’da oluşan şiddetli deprem sonrası zarar görmemiş ve kendi ailesinin güvenliğini sağladıktan sonra mahallesinde bulunan konteynerlerde toplanan MAG’lar, Mag kriz merkezinden gelen anonsla enkazların çok olduğu bölgeye yönlendirildiler. Enkaz alanına gelen ilk mahalle kriz masasını kurarak ekipmanlarını yerleştirdikten sonra enkaz çalışmalarına başladı sesli ve sessiz arma yaparak belirlenen yerde betonu delerek mağdura ulaşmış gerekli ilk müdahaleyi yaparak hastaneye sevk etmiştir. Diğer mahallelerden gelen ekiplerde kriz merkezinin yönlendirdiği enkazlar’da çalışmalar yapmışlardır. Mag’lar büyük bir enkazda Hafif arama kurtarma yaptıktan sonra en alt katta mahsur kalan kişinin sesini almışlar bunu kriz merkezine bildirmişlerdir. Yeni ekip ve ekipman talebinde bulunmuşlardır. Enkazlar’ da Çalışma yapan Gönüllüler 6 yaralının yer tespitini Kamera sistemiyle enkaz altında belirleyerek çalışmalarını başlatmış ve yaralıları kurtartarak ilk Yardım müdahalesini yaptıktan sonra Sağlık birimlerine sevkini sağlamıştır.

Tatbikata Yalova İl Afet ve Acil Durumu Müdürlüğü 6 kişilik bir ekibi gözlemci olarak göndermiş gelen arkadaşlar enkazlarda yapılan çalışmaları gözlemlemiş ve rapor tutmuşlardır.

Tatbikatımızı İl Jandarma Alay Komutanı Ali Gemalmaz ziyaret etti. Çalışmalar konusunda bilgiler Komutanımıza anlatıldı ve tatbikat işleyiş konusunda bilgilendirmeler yapıldı.

Destek veren Yalova ve Subaşı Belediyelerine Yalova Afad Müdürlüğüne, Tatbikata Katılan Mahallelere ve koordinatörlerine Yalova Mag-Der ve sahsım adına teşekkür ederim.

 Yalova Mag-Der Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Karaçam


haber: m.mustafa doğan

ipekyolu haber yalova

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz