İpek Yolu Haber Ajansı

ŞAİR MEHMET ALİ IŞIK (MEHMANİ) KİMDİR


Yılda bir evime inan et girmez
Yoksulluk dostumdur beni terk etmez
Mehmanı der ürün ağaya yetmez
Sözlerle dövülen, basit köylüyüm....

Usta Şair Mehmet Ali Işık hocamla
Aşıklık ve Şairlik hakkında yapmış olduğumuz söyleyişinde bize kültür hakkında örnekler verdi ve yaşaması gelecek nesillere aktarılması için yapılması gerekenleri sıraladı. Ta Dede Korkut’tan başlayarak günümüze kadar devam etmekte olan Aşıklık geleneği her dönemde halkın gören gözü duyan kulağı ve tercümanı olmuştur. Usta çırak geleneğiyle günümüze kadar gelen bu gelenek maalesef ki günümüzde bu özelliğini kaybetme noktasına geldi.
Usta çırak geleneğinin olmadığı kültür değerini kaybetmekte ve toplumda beklenen ilgiyi görmemektedir. 
Maalesef ki günümüzde binlerce şair var ama usta çırak ilişkisi yok okuma yeteneği düşük yazılan şiirler kalite bakımından zayıf topluma bir faydası olmayan sadece söz yığınından ibarettir. 
Aşıklık ve Şairlik Allah’ın  bir lütfu olduğunu dile getiren usta Şair eğer ki Sanatı layıkıyla icra edilir ve kaliteli eserler üretilirse göl yerinde su eksik olmaz diyerek sözlerini tamamladı. Toplumların yaşamına katkı sunan ve nesiller boyu anılması için, var etkileri kültürleriyle geleceğe aktarılırlar. Bu nedenle, kültürümüzün gelişmesine vesile olan Şair, Ozan ve yazarlarımız değerini bilmeliyiz. İşte Usta Şair Mehmet Ali Işık (Mehmani) bu şairlerden bir tanesidir ve yaşadığı topluma, kendi öz kültürün pekişmesi güçlenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması çaba sarf ediyor
Şiirlerinde duru Türkçe anlaşılır ve akıcı bir dil tekniği kullanmaktadır. 
Ustaca dile getirdiği konularda, Toplumun olumlu ve olumsuz yönlerine hicivsel bir düşünüşle tepki koymakta, bazen de hümanist ruhuyla bireylere nasihat ve doğruları sunmakta. 
Şiirlerinde Acı, gurbet , yokluk, hasret milli ve manevi duyguları işlemektedir. 
Duygu  çağrışım  izlenimlerin dizeler halinde dile getirdiği söz sanatıdır Şiir. 
Halk şairi ise geçmişten günümüze gelen ve gelecek kuşaklara aktarılması için yazılmış ortak zevk ve kültür mirasıdır. 
Bu ortak zevk ve kültür mirası geleneğini sürdüren şair Mehmet Ali Işık (Mehmani) kendine özgün değerini, kimliğini oluşturmuş ve her geçen gün kimliğin gelişmesi için çalışmalarına devam etmektedir. 




..YAZIKLAR OLSUN SANA...

Yıllar sonra dün gece, gene rüyama girdin
Kalbimdeki küllenmiş hasrete ateş verdin
Geçmişi sildim derken önüme gün gün serdin
Çok bekledim gelirsin bir gün mutlaka bana
Gelmedin yol gözledim, yazıklar olsun sana....

Yalvardım gitme diye dinlemedin sözümü
Söndürmedin gönlümde ateşimi közümü
Son bir kez daha görmek; istemedin yüzümü
Tek başıma acıyla bıraktın yana yana
Gelmedin yol gözledim, yazıklar olsun sana....

Sensizim sokaklarda gezerim derbederim
Acılarım yığınla her gün daha beterim
İsyan etmem feleğe buymuş derim kaderim
Sensizlik kangren’dir acım karıştı kana
Gelmedin yol gözledim, yazıklar olsun sana....

Belki okursun diye sana şiirler yazdım
Ozanların dilinde çalıp söylenen sazdım
Anıları gömmeye toplu mezarlar kazdım 
Mehmanıyı öldürdün acımadın bu cana
Gelmedin yol gözledim, yazıklar olsun sana....
     Mehmet Ali Işık 

ŞAİR MEHMET ALİ IŞIK BİYOGRAFİSİ 

Şair Mehmet Ali Işık (Mehmani) ığdır ilinin Aralık ilçesinde 1955 yılında  ilk  ve  orta  okulu   Aralıkta  liseyi  yatılı olarak Iğdır  Ziraat  meslek lisesinde  bitirdi
1973  tarihinde  Bursa  Tarım  müdürlüğünde çalışmaya  başladı. çalışırken   Eski Şehir  Anadolu   Üniversitesi  tarım  on  lisan  yaptı.   KARS,  IĞDIR  ,ORDU  VE  KOCAELİ tarım  müdürlüklerinde  Tekniker  olarak  çalıştı. 2005  yılında  Gebze  ilce  tarım  müdürlüğünden  emekli  oldu. Küçük yaşlarda şiire ilgi duymaya başladı  hece şiirleri yazmaya başladı usta şairlerin yardımı ve bol kitap okuyarak kendini geliştirdi. 
Usta Şairlerden şiir dersleri alarak kendini iyice yetiştirdi. Geleneğe uygun Aşık tarzı halk şiirleri yazmaya başladı her konuda şiirler yazan Şair Mehmet Ali Işık (Mehmani) genelde 7,8,11,14,ve 15 hece kalıbıyla şiirler yazmaktadır. Yazmışım olduğu şiirlerinde (MEHMANİ) mahlasını kullanmaktadır. Yurdun çeşitli yerlerinde yapılan şiir etkinliklerine davet edildi ve çeşitli ödüllere layık görüldü Tv ve radyo programlarına katıldı Şiirleri çeşitli dergi, gazete ve antolojilerde yayınlandı. Kurmuş olduğu Şiirane  şiir  gurubunda     pandemi  öncesi  her  ayın ilk pazarı etkinlikler  yaptı ve yapmaya devam etmektedir. 6 şiiri çeşitli sanatçılar tarafından bestelendi bazı eserleri Azerbaycan Türkçesiyle düzenlenerek bazı dergilerde yayınlandı. Evli ve üç çocuk 4.torun sahibi olan Şair Mehmet Ali Işık İstanbulda ikamet etmektedir. 

Özkan Güli 
İpekyolu Haber/ İSTANBUL

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz