İpek Yolu Haber Ajansı

Çan ilçesi çomaklı Köyünde bulunan tarihi müze , geleceğe ışık tutuyor.


 

Yakın bir tarihte , Çomaklı köyü ve civar köylerde ki köylülerin , ellerinde bulunan eski malzemeleri  Mehmet BUL‘a vermesiyle oluşturulan Müze , eski ve yakın tarihimize ışık tutuyor. Bu müze de kısaca neler bulunuyor dersek ;Eski tarım aletleri , iş makinaları , dede ve ninelerimizin kullandıkları eski giysiler , eski ev eşyaları , eskiden kullanılan inek arabaları malzemeleri , Atlar’ı nallamak için kullanılan malzemeler , elbiseleri boyamak için kullanılan malzemeler , eski ölçü ve tartı malzemeleri , çeşmeden su taşımada kullanılan çanak , çömlek , testi , mutfak malzemeleri , dibek taşı , ağaç kesiminde kullanılan eski aletler , eski av malzemeleri , eski radyolar , teypler , daktilolar , film izleme makinaları ve daha ismini bile unuttuğumuz bir çok eşya ,  alet – edavat bu müze de bulunuyor.

Çomaklı Köyü sakini Mehmet BUL‘da evini Müze ye çevirerek , toplamış olduğu eski eşyaları burada sergilemeye başlayarak müze oluşturuldu.

Müze’nin ismini de “OSMANLI TORUNU KÖY MÜZESİ” olarak belirleyen Mehmet BUL , köye gelen misafirlerin ilgi odağı oluyor.

Çomaklı köyü muhtarı Halil İbrahim ÖZTÜRK da konu ile ilgili şunları söyledi: “Köyümüz sakinlerinden Mustafa Bul kardeşimiz kendi imkanlarıyla eski eşyaları toplayarak köyümüz içerisinde kendi yerinde bir müze oluşturdu. Bu sayede yeni kuşak geçmiş tarihini tanıyacak. Eşyalar arasında eskiden evlerde kullanılan eşyalardan tutun da tarım aletlerine kadar her şeyi görmek mümkün. Müzemiz doğal bir güzelliğe sahip olduğu gibi dışarıdan da müzemizi görmek için gelen meraklılar da oluyor. Böyle bir müzeyi köyümüze kazandıran kardeşimize teşekkür ediyorum. Bu müze sayesinde , hem köyümüze bir hareket geldi hem de gelecek nesillere bir örnek oldu. Kardeşimizi bu örnek davranışı için tüm köylülerim adına kutluyorum , teşekkür ediyorum” dedi.

Köy halkından ve azalardan Mustafa ŞEN‘de , köylerindeki Müze ile ilgili şunları söyledi: “Arkadaşımız Mehmet çok güzel bir iş yaparak , civarda bulunan eski ev aletlerini , eşyaları toplayarak bu Müze’yi açtı. Köyümüze ne kadar da olsa bir hareket getirdi bu Müze. Daha önce İHA geldi buraya , Müzeyi görmeye. Bende buradaydım çekim yaparken. Ulusal basında ve yerel basında geniş bir şekilde  yer aldı Müzemiz. Meraklı bir çok misafir geliyor köyümüze müzeyi görmeye. Gelmişken haliyle bakkalımızdan alışveriş yapıyorlar , kahvede çay içiyorlar böylece esnafımızın da biraz yüzü gülüyor. Yani köyümüze az biraz katkısı oldu elbette. Bir de gelen misafirlere ikramları oluyor Mehmet kardeşimizin. Bu da çok güzel bir hareket. Gelenleri boş göndermiyor yani. Gözleme , gödek , ayran gibi türlü ikramları oluyor. Ben arkadaşımızı kutluyorum bu ince davranışı için , bu kadar çok müzelik malzemeleri bir araya getirdiği için de kendisini kutluyorum” dedi.

OSMANLI TORUNU KÖY MÜZESİ sahibi Mehmet BUL da kısaca şunları söyledi ; “Eskiden beri eski eşyalara olan ilgim beni böyle bir müze evi açmama sebep oldu. Dedelerimizin , ninelerimizin kullandıkları eski eşyaları atmayıp , sakladım. Gerek köyümüzden gerekse civar köylerimizden de eski eşyaları bazen ben topladım , bazen de kendileri getirip verdiler eski eşyaları. Ben de , kim ne malzeme getirdiyse , üzerine ismini yazarak , hatta deftere işleyerek eşyasını sergilemeye başladım. Sağolsun dostlarımız , duyan , benim de bir tuzum bulunsun deyip te eski eşyalarını ,  halen daha getiriyorlar. Ben osmanlı torunuyum. Müzenin ismini de onun için OSMANLI TORUNU MÜZESİ olarak belirledim. Babam nalbanttı. Sağolsunlar onlardan epey eski malzemeler bize miras bıraktılar. 2 tane de oğlum var Allah bağışlarsa. Emekliyim zaten. Şuan itibariyle takriben 300 parça eşya bulunuyor müzemizde. Müzemizin ücretli olmasını isteyenlerde oluyor. Ama şuan için herhangi bir ücret düşünmedik. Herkes ücretsiz olarak rahat bir şekilde müzemizi gezebilir. Ben bu işi bir hobi olarak yapıyorum. Buradan herhangi bir beklentim yok. Önemli olan çocuklarımız , torunlarımız daha doğrusu geleceğimiz olan evlatlarımız eskiyi unutmasın , görsün ki atalarımız ne şartlarda ne gibi malzemelerle neler yapmışlar. Unutmamak ve unutturmamak adına bu müzeyi açtım. Müzemizi görmeye gelenlerde bana çok teşekkür ediyorlar , geçmişimize sahip çıktığımız için , çok dua ediyorlar sağolsunlar. Çünkü ben bunları toplayıp ta bir araya getirmesem , ne olacak , eskiler atılacak ve zamanla yok olup , kaybolup ta gideceklerdi. Daha önce bir kaç televizyon ve bir kaç gazete de yer aldık. Halen daha çekim için gelenler oluyor. Bir de buraya gelen misafirlerimize çeşitli ikramlarımız oluyor. Gelen misafirlerimizi boş çevirmemeye çalışıyoruz. Bu bazen gözleme oluyor , bazen fırın böreği oluyor , bazen gödek oluyor , bazen de yayık ayranı oluyor. Ben lafı fazla uzatmak istemiyorum. Tüm yerli ve yabancı misafirlerimizi müzemizi görmeye davet ediyorum” dedi.

Terzialan Beldesi – Çomaklı Köyü arası yaklaşık 18 km dir. Yaklaşık olarak 330 nüfusa sahip olan Çomaklı Köyü , 135 haneden oluşmaktadır

 

 

 

 

HABER: ORHAN OYANIK

İPEKYOLU HABER ÇANAKKALE

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz