İpek Yolu Haber Ajansı

Ayaydın: Üvey evlat değilsiniz para geliyor ama tembelsiniz

Muğla’yı yıllardır yöneten Belediye yöneticilerine, ‘niye çalışmıyorsunuz, hizmet üretmiyorsunuz’ eleştirisi gelince kendilerini ‘İktidar bize üvey evlat gibi davranıyor. Para göndermiyor, bizi cezalandırıyor’ diye savunduğunu hatırlatan AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof Dr. Aydın Ayaydın ‘Bu konuda da Muğla’yı yanıltıyorlar. Rakamlar kendilerini yalanlıyor’ diye konuştu. Büyükşehir belediyelerinin son 5 yılda gerek İller Bankası’ndan, gerekse Maliye ve Hazine kaynaklarından aldığı payları bir döküm halinde ortaya koyarak analizini yapan AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof Dr. Aydın Ayaydın ‘Hani her başları sıkıştığında Ankara bizi cezalandırıyor, para göndermiyor’ Hakkımızı alamıyoruz’ diye ağlıyorlar ya; o da yalan tembelliklerini, iş bilmezliklerini saklamak için arkasına sığındıkları koca bir yalan’ diye konuştu. Yerel yöneticilerin patlayan boruları, akmayan suları, geçilmeyen yolları, yapılmayan kanalizasyonları ‘Para gelmiyor’ diyerek izah etmeye çalıştığını belirten Ayaydın, rakamların yerel yöneticileri yalanladığını söyleyerek şu tespitleri yaptı:

2019-2023 yıllarını kapsayan son 5 yılın büyükşehirler bazında dökümü var elimde. Muğla’ya son 5 yılda 12.2 milyar lira para göndermiş Ankara.

Bu paranın 3.8 milyar lirası ilçe belediyelere, 8.4 milyar lirası da Büyükşehir Belediyesi’ne ödenmiş. Mevcut Başkan, Muğla’ya 6 milyar 691 milyon liralık yatırım yapıldığını vurgulayan afişler bastırmış, bununla övünüyor ya. Oysa sadece son 5 yılda merkezi yönetim bütçesinden kendisine 8.4 milyar liraya yakın kaynak aktarılmış.  İlçe belediyelere aktarılan kaynakla birlikte bu rakam 12.2 milyar lirayı geçiyor.  Yani başkanlığı döneminde yapılan  yatırım miktarı şehre gelen paranın ancak yüzde 50’si kadar. Sonra da bankada paramız var diye övünüyorlar. Yahu sen yatırım kuruluşu musun? Bankada para biriktirerek üyelerine kar payı mı dağıtacaksın? Gelen parayı kullan, hizmet götür. Hem hizmet etmiyorsun, hem para gelmiyor diye ağlıyorsun ancak bir taraftan da kasada paramız var diye övünüyorsun. Senin hemşehrin susuzluk çekiyor. O parayla mesela gidip Ekinambarı projesini yapsan, deniz suyunu arıtacak tesisi kursan, bu yaz Bodrum, Menteşe susuzluk çekmezdi. Ama tembelsiniz, vizyon sahibi değilsiniz. Şimdi büyükşehire aday rakibimin belediye başkanı olduğu Bodrum’a 5 yılda 608 milyon lira para gitmiş. Bodrumlular hizmet görüp, mutlu olmuş mu? Cevap Bodrum için de kocaman bir hayır.

Bursa’nın payı yüzde 8 Senin payın yüzde 15

Muğla’nın öyle iddia edildiği gibi üvey evlat filan olmadığını payına ne düşüyorsa tıkır tıkır aldığını belirten Ayaydın tespitlerini şöyle tamamladı:

Muğla’da toplanan verginin yüzde 14.9’unu İller Bankası ve Hazine yerel yönetime ödemiş. Peki az para geliyor derlerken merak edip Bursa ve Kocaeli’de bu rakamlar nasıl diye bakmışlar mı? Bursa’ya o şehirde toplanan verginin yüzde 8.1’i ödenmiş. Kocaeli’de oran yüzde 3.55’e kadar düşüyor. Geçen yıl Muğla’da 24.2 milyar lira vergi toplanırken bunun 3.6 milyar lirası yerel yönetime ödenmiş. Ne yapacaktı Ankara, tamamını mı sana verecekti?

Ankara da sonuçta o paranın üzerine yatmıyor. Yine Muğla’ya harcıyor. Öğretmenlerin, polislerin, jandarmanın, ve tüm kamu personelinin maaşlarını sen mi ödüyorsun?

Muğla’ya okul yapılıyor, hastane yapılıyor, yol yapılıyor, spor tesisi yapılıyor sen mi karşılıyorsun?

Ağızlarından düşmeyen bir konu daha var. Neymiş pek çok şirket burada kazanıyor ancak vergisini başka ilde ödüyormuş o yüzden haksızlık varmış. Ben bu mazeretin arkasına sığınan başka yerel yönetici duymadım. Sonuçta bir dengesizlik varsa her il için var. Ne yani Migros, Konya’da kazandığı paranın vergisini Konya’ya mı ödüyor. Aynı sistem bütün illerde geçerli. Ancak siz tembelliğinizi bir şekilde örtmeye çalışacaksınız ya her türlü mazereti üretirsiniz. Hiçbir şey üretemezseniz, köşeye sıkışırsanız da ‘Ama biz onlardan daha Atatürkçüyüz’ diyerek konuyu bağlarsınız. Fakat bilin ki Muğlalılar artık bahanelerinizden bıktı. Hizmet bekliyorlar ve inanıyorum ki gereğini 31 Mart’ta yapacaklar. Tembelliğinizi cezalandıracaklar.

HABER: OSMAN ACAR

İPEKYOLU HABER MUĞLA

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz