İpek Yolu Haber Ajansı

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR ATATÜRK ANITI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

KUDEB DAİRE BAŞKANLIĞI ATATÜRK ANITI VE KAİDESİ İÇİN ONARIMA BAŞLADI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Maarif Kavşağı’nda bulunan 57 yıllık Atatürk Anıtı ve kaidesine sahip çıkarak restorasyon işlemlerine başladı.

 

Kentin merkezinde simge anıtlardan birisi olan, Gazi şehrin Bey Mahallesi nüfusuna kayıtlı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasını hafızalarda canlı tutmak amacıyla heykeltıraş ve ressam olan Nusret Suman tarafından tasarlanan anıt için Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanlığı kolları sıvadı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek korunması gerekli anıtsal yapı grubuna dahil edilen Atatürk Anıtı ve kaidesinin restorasyonu için çalışma başlatıldı.

 

Yıllar içerisinde çevre faktörleri, egzoz dumanı, hava koşulları gibi etmenlerden etkilenerek yıpranmalar, taş yüzeyinde kararmalar oluşan anıtta özellikle kaide kısmında derzlerde açılmalar, yosunlaşmalar meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremleri’ni hasarsız olarak geçiren anıtta mikro ölçekte taşlarda oynamalar tespit edildi. KUDEB uzmanları tarafından Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na başvuru yapılarak kararmalar için kaide taşlarında yumuşak uçlu fırçalarla temizliğe başlanıldı.

 

Gaziantep Mimarlar Odası ile birlikte yön verilen çalışmalar kapsamında yerinde yapılan teknik incelemeler sonucunda Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı olan Atatürk Anıtı ve kaidesinde yapılacak esaslı müdahaleleri içeren rölöve-restitüsyon-restorasyon projeleri ivedilikle hazırlanarak, restorasyonun başlanılmasına karar verildi.

 

GÜRSEL: ATATÜRK HEYKELİ VE KAİDESİ ANITSAL BİR ESER

 

Yürütülecek çalışma hakkında açıklamada bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, basit onarım için onay alındığını belirterek şunları söyledi.

 

“Atatürk Heykeli ve kaidesi anıtsal bir eser. 6 Şubat tarihli depremlerden dolayı kaide kısmında sıkıntılar var. KUDEB Daire Başkanlığı olarak taşlara müdahale edeceğiz. Kaide üzerinde bulunan bazı taşların vandalizm sonucu kırıldığı görülüyor. KUDEB olarak basit oranım işlemi kapsamında derz açma ve kapama, temizlik ve eksilen taşların yerine konulması olacak. Bu işlemi Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan aldığımız basit onarım izni doğrultusunda yapılacak.”

 

HABER:HÜLYA TAKTAKLAR

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz