logo
Yükleniyor...
logo
add image
Bursa’da Şampiyonlar Doğuyor: Karacabey Harasında 154 Tay Bekleniyor

Bursa’da Şampiyonlar Doğuyor: Karacabey Harasında 154 Tay Bekleniyor


16 Mart 2026 13:35    HABER: MUSTAFA ŞAYIK -BURSA    37 okunma

BURSA- Bursa’daki Karacabey Tarım İşletmesi’nde şampiyon adayı taylar dünyaya gelmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TİGEM bünyesinde faaliyet gösteren işletmede ocak ayında başlayan doğum sezonunda şu ana kadar 79 tay doğdu. Mayıs ayı sonuna kadar toplam 154 tayın dünyaya gelmesi bekleniyor.

Safkan Arap atı yetiştiriciliği ve ıslahının önemli merkezlerinden biri olan Karacabey’de doğan taylar, 2027-2028 yıllarında açık artırma yöntemiyle satışa sunulacak. Bu tayların 2029 yılından itibaren yarış pistlerinde boy göstermesi planlanıyor.

TİGEM Karacabey Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Eren Karabulut, doğan tayların bir bölümünün gelecek yıldan itibaren satışa çıkarılacağını belirtti. Dişi tayların bir kısmının ise TİGEM’e bağlı üç farklı işletmede damızlık olarak değerlendirileceğini ifade etti.

Karabulut, 2025 yılında 124 tay satışından 81 milyon lira gelir elde edildiğini hatırlatarak, 2026 yılı için 15’i elit, 115’i koşu tayı olmak üzere toplam 130 tayın satışının planlandığını ve gelirin daha da artmasının beklendiğini söyledi.

Doğumların sorunsuz sürdüğünü aktaran Karabulut, tayların “elit” ve “koşu tayı” olarak iki kategoride değerlendirildiğini dile getirdi. Bu taylar 1 ve 2 yaşlarında satışa sunulurken, en yüksek performans potansiyeline sahip elit taylar ise eylül ve ekim aylarında İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda açık artırmayla alıcı buluyor.

Tayların hangi kategoride yer alacağı ise uzman bir heyet tarafından belirleniyor. Değerlendirmelerde anne ve babanın yarış performansı, yavruların başarıları, tayın vücut yapısı, eşkal durumu ve genel sağlık kriterleri dikkate alınıyor. Bazı dişi taylar ise damızlık olarak ayrılarak geleceğin yarış atlarını yetiştirmek amacıyla üretim programına dahil ediliyor.

     HABER: MUSTAFA ŞAYIK -BURSA

 

 



Yorum Yap

Tüm Köşe Yazarları

ALİ DUYSAK
Ramazan Giderken… Gönlümüzde Kalanlar
Atiye Danış
Hak Aramak mı, Hakaret Avcılığı mı?
AYFER KILIÇ
İmanı Ona Kafidir
Ayfer Turan
İNSANOĞLU
DİLEM YASAK
İhtiyaçları Kadar Alırlardı
Emel Topal
KADINLAR GÜNÜ
FERDA NAYMAN
GÜLÜMSE
M.ilknur Öztürk
CORONA VE KİTAP
Mehmet Mustafa Dogan
SAĞLIKLI YAŞAM SIRLARI
Murat OKUDUCU
Zamanın Yolculuğu- Ahir Zaman
MUSTAFA ŞAYIK
BİR TOPLUM NEDEN GÜÇSÜZLEŞİR
Neval Kütük
DEPRESYON DÖNÜŞÜMÜ
RAMAZAN GÜÇLÜ
İYİLİĞİN ÇEKİM GÜCÜ
Tandoğu Yazıcı
12 Mart 1918
alt alan
alt alan
Yukarı